Næringsoppgaven for 2020: Vi frir deg fra stresset

Espen Stokke

Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, så ligger de klare til å bli sendt – enkelt og greit.

Ja, vi elsker denne følelsen: Å ha levert skattemeldingen og næringsoppgaven!

Men hvis du ikke har vært gjennom dette før, så er det store sjanser for at du gruer deg litt til å begynne. Kanskje har du også utsatt det en stund?

Men det er ingenting å grue seg til: Fiken gjør det veldig enkelt å avslutte forrige regnskapsår og sende inn næringsoppgaven. Som du skal få se: Det er gjort på 1 – 2 – 3!

Grønn utsikt til enkel innlevering av næringsoppgaven.

Hva er en næringsoppgave?

Hva er egentlig dette for en oppgave? Jo, som næringsdrivende er du pliktig til å levere en næringsoppgave sammen med din personlige selvangivelse.

Enkelt oppsummert: næringsoppgaven er en samlet oversikt over alle kjøp og salg foretaket ditt har gjennomført i løpet av et år. Fiken hjelper deg med å legge inn disse fortløpende, og på samme måte kan vi også hjelpe deg med å overføre disse kjøp-og-salg til riktige steder i næringsoppgaven ved årets slutt. Næringsoppgaven sender du deretter fra Fiken til Altinn.

Levere næringsoppgaven med Fiken

Etter at du har lagt inn og gjort deg ferdig med fjorårets inntekter og utgifter, gjennomføres innleveringen i tre steg:

  1. Avslutning av forrige regnskapsår.
  2. Innsending til Altinn.
  3. Signering i Altinn.

1: Årsavslutning

Når du lukker fjoråret, får du opp en liten liste med kontrollpunkter. Denne enkle kontrollen av regnskapet ditt guider vi deg gjennom, og sier fra hvis det noen feil du bør ta en titt på. Når alt er grønt og skjønt, er det bare å gå videre til andre del av innsendingen.

Klikk deg gjennom kontrollpunktene.

2: Oversending av næringsoppgaven

Etter at du har foretatt årsavslutningen, er tallene dine klare til å sendes fra Fiken til Altinn. Fiken har en egen modul for dette, og med ett tastetrykk blir næringsoppgaven opprettet og utfylt. Alle tall fra regnskapet fylles inn på riktig sted i næringsoppgaven.

Før du sender inn, får du en oversikt over hvilke tall fra regnskapet ditt som kommer på hvilke poster i Altinn:

Oversikt over næringsoppgave-tallene dine i Fiken.

Litt avhengig av størrelsen på regnskapet ditt, kan det være ganske mange poster som skal fylles ut, og Fiken sørger gjennom næringsoppgave-modulen for at dette blir riktig utfylt for deg. Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, ligger de klare til å bli sendt – enkelt og greit.

Når du har sett gjennom denne informasjonen, og er storfornøyd med hvor langt du er kommet på så kort tid, klikker du deg videre til Send oppgave til Altinn.

Send oppgave til Altinn!

Og med det er du over på tredje og siste del av innsendingen.

3: Innlevering av selvangivelsen

Du logger deg bare inn på Altinn via linken vi gir deg, og signerer oppgaven der – hvor den ligger tilknyttet din personlige selvangivelse.

Rask innlevering av næringsoppgaven i Fiken.

Avsluttende tips

Nå var jeg på nippet til å skrive: Og verre er det ikke. Men det blir feil. For rett og riktigere er det å si: Og så enkelt er det!

«Har du noen gode råd, på tampen her?» lurer du kanskje nå. Og ja, det har jeg: Kom i gang med innleveringen så hurtig som mulig!

Årsavslutningen kan du gjøre så fort året er ferdig (2020 kan altså avsluttes 1. januar 2021), og da er nesten alt klart for å sende inn næringsoppgaven.

Det kan virkelig ikke sies mange nok ganger: Kommer du i gang i god tid, er det både enklere for deg å hjelpe deg selv, og det er enklere for oss å hjelpe deg.

Hvert år før fristen arrangerer vi både webinarer og live-kurs hvor vi går gjennom innleveringen. Er det lenge til våren, og du har lyst til å ta en titt på hvordan det gjøres, så kan du gjøre det her.

Dette fikser vi sammen: Enkelt – enklere – Fiken!

PS: I disse hjelpeartiklene går vi mer vi mer detaljert gjennom innleveringen, og som du ser: Den største forskjellen på Næringsoppgave 1 (for enkeltpersonsforetak), og Næringsoppgave 2 (for AS), er at sistnevnte også skal levere årsregnskap.

Author image

Skrevet av

Espen Stokke

I disse artiklene gjør jeg komplisert terminologi forståelig, og regnskapsårets innleveringer håndterbare. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.