Superenkelt regnskap for små bedrifter

Underskudd i enkeltpersonforetak? Du kan ha rett på skattefradrag

Underskudd i enkeltpersonforetak gir i de aller fleste tilfeller fradrag samme år som underskuddet har oppstått, dersom du oppfyller kravene.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Skatt og underskudd enkeltpersonforetak

Før vi ser på hvordan du kan få skattefradrag for underskudd i enkeltpersonforetaket ditt, tar vi en rask innføring i skatt for enkeltpersonforetak. Når du har et enkeltpersonforetak beregner Skatteetaten hvor mye du skal betale i skatt samlet, med utgangspunkt i:

  • Lønnsinntekten din: Dersom du er ansatt i et ‘vanlig arbeidsforhold’.
  • Næringsinntekten din: Overskuddet fra foretaket ditt
  • Andre personlige forhold: Hvor mye gjeld du har, for eksempel.

Overskuddet fra enkeltpersonforetaket ditt ‘bakes’ altså inn i din eventuelle lønnsinntekt, slik at det ikke er foretaket som betaler skatt av disse pengene, det er du som privatperson, fordi foretaket ditt er en del av din privatøkonomi.

Men ettersom du bare betaler skatt av overskuddet fra foretaket ditt, hva skjer dersom du går med underskudd? Jo, du kan få skattefradrag. Altså betaler du mindre skatt. Men for å få det må du:

  1. Bevise at foretaket egner seg til å gå med overskudd (hvis det er nyoppstartet og går med underskudd, får du ikke automatisk trekke underskuddet fra på skatten), og
  2. Melde inn underskuddet til Skatteetaten, slik du også må med overskuddet ditt for å betale skatt.

Underskudd i enkeltpersonforetak gir i de aller fleste tilfeller fradrag samme år som underskuddet har oppstått, dersom du oppfyller kravene. Det finnes derimot et unntak her: Dersom underskuddet ditt er så stort at det ikke blir igjen noe lønnsinntekt å beregne mindre skatt av (negativ personinntekt), da blir denne skattefordelen ført videre til neste år. Dette er Skatteetaten som sier: «Det får være grenser!» Og det får det være.

Når underskuddet blir ført videre til neste år kalles det fremførbart underskudd.

Illustrasjon der en figur gir en kakebit til en figur som forestiller staten
Du får beholde underskuddet ditt, og du får fradrag for det!

Så mye fradrag får du

Størrelsen på fradraget du får, er det samme som skatteprosenten din. Denne varierer fra et enkeltpersonforetak til et annet, men for de fleste enkeltpersonforetak vil skatteprosenten ligge et sted mellom 33 og 50,6 prosent. Den endelige skatten/skatteprosenten avgjøres av dine samlede inntekter og utgifter.

Går du for eksempel med 10 000 kr i underskudd, og har rundt 30 prosent i skatteprosent, så får du rundt regnet 3 000 kr i fradrag, og det er jo litt.

Du får fradrag både i personinntekt (lønn) og næringsinntekt (inntekt fra foretaket) om du har et underskudd i foretaket ditt.

Viktig å huske på: Underskuddet i enkeltpersonforetak ditt skal – litt overraskende – ikke inn i regnskapet ditt på noen som helst måte. Det skal rapporteres inn i den private delen av skattemeldingen din.

Slik rapporterer du inn underskuddet ditt

Enten rapporterer du inn underskuddet ditt direkte hos Skatteetaten (i den private skattemeldingen din), eller så rapporterer du det inn ved å levere skattemeldingen fra et regnskapsprogram (som Fiken). Du leverer da skattemeldingen for foretaket ditt sammen med din personlige skattemelding, og rapporterer inn underskuddet på den måten.

Gratis webinar om skattemeldingen

Vi vet at skattemeldingen kan virke skummel. Derfor holder vi webinar der vi ufarliggjør den, og forklarer hvordan du kommer i mål – steg for steg. Vi svarer også på alle spørsmål du måtte ha. Meld deg på webinar

Dersom du har en omsetning på under 50 000 kr (altså før fradrag og skatt), er det ikke påkrevd at du leverer inn skattemelding for foretaket ditt. Du kan da rapportere inn det eventuelle underskuddet ditt direkte i skattemeldingen din hos Skatteetaten, og få fradraget ditt på denne måten.

Dette gjør du inne på den personlige skattemeldingen i det som heter næringsspesikasjonen. Her legger du inn dine totale inntekter og dine totale kostnader fra foretaket ditt, så blir dette med i skatteoppgjøret ditt.

Har du derimot omsetning på over 50 000 kr, så må du levere skattemeldingen – selv om du har gått med underskudd.

Dersom du har noen spørsmål rundt skattemelding for enkeltpersonforetak, underskudd i enkeltpersonforetak, eller Fiken generelt: Send oss gjerne en e-post på kontakt@fiken.no.

Vanlige spørsmål

Hva er foretaksmodellen?

Foretaksmodellen (også kalt skjermingsmetoden) er et ord som brukes for å beskrive måten personlige næringsdrivende skattlegges på. I foretaksmodellen skal et enkeltpersonsforetaket inntekt, etter fradrag, skattlegges som personinntekt (uavhengig av om overskuddet tas ut av virksomheten eller ikke).

Foretaksmodellen betyr altså at overskuddet fra foretaket ditt legges til annen eventuell inntekt du har, og du betaler skatt med utgangspunkt i summen av disse inntektene.

Skatt i enkeltpersonforetak, hvor mye må jeg betale?

For de fleste enkeltpersonforetak vil skatteprosenten ligge et sted mellom 30 og 50 prosent. Den endelige skatten/skatteprosenten avgjøres av dine samlede inntekter og utgifter.

Hva er alminnelig inntekt og næringsinntekt?

Både alminnelig inntekt og næringsinntekt er inntekter minus kostnader/fradrag. Altså nettoinntekt (før skatt). Av denne inntekten skatter man 22 prosent, uavhengig av om inntekten er lønn eller overskudd i en bedrift.

Forskjellen på alminnelig inntekt og næringsinntekt er: Mens næringsinntekt er inntekt som kun stammer fra virksomhet til selvstendig næringsdrivende, så kan alminnelig inntekt være en kombinasjon av lønn og næringsinntekt.

Minstefradrag i enkeltpersonforetak, får jeg det?

Nei, du får du ikke. Dette fordi du ikke kan være ansatt i ditt eget enkeltpersonforetak, og minstefradraget gjelder bare for lønnsmottagere.

Siden du ikke kan være ansatt i ditt eget enkeltpersonforetak, er ikke det eventuelle overskuddet du tar ut definert som lønn. Det du tar ut er pr. definisjon næringsinntekt, og det gir deg ikke rett på minstefradraget. Som eier av et enkeltpersonforetak må du derfor legge inn og dokumentere alle dine utgifter, og få fradrag basert på disse i stedet for minstefradraget.

Andre nyttige artikler

Skrevet av

Joachim
Author image

Statsautorisert regnskapsfører og supportkonsulent i Fiken. Regnskap = Minus er pluss og pluss er minus, men uten pluss blir det ingen minus.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport