Næringsoppgave 1 for enkeltpersonforetak

Espen Stokke
Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, ligger de klare til å bli sendt. Raskt og enkelt!

Ja, vi elsker denne følelsen: Å ha levert skattemeldingen og næringsoppgaven!

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Men hvis du ikke har vært gjennom dette før, er det store sjanser for at du gruer deg litt til å begynne. Kanskje har du også utsatt det en stund? Men det er ingenting å grue seg til: I Fiken er det enkelt å avslutte fjorårets regnskapsår og sende inn næringsoppgaven. Som du skal få se: Det er gjort på 1– 2 – 3!

Vi starter med det grunnleggende:

Hva er en næringsoppgave?

Næringsoppgaven er en samlet oversikt over alle kjøp og salg foretaket ditt har gjennomført i løpet av et år – rett og slett en oppsummering av regnskapet ditt. For deg med enkeltpersonforetak legges denne oversikten ved som et vedlegg til din personlige skattemelding. For aksjeselskap leveres den uavhengig av din personlige skattemelding.

Fiken hjelper deg med å legge inn dine kjøp og salg fortløpende, og på samme måte kan vi også hjelpe deg med å overføre disse kjøp-og-salgene til riktige steder i næringsoppgaven ved årets slutt. Oppgaven sender du deretter fra Fiken direkte til Altinn.

Frist næringsoppgave

Fristen for innlevering av næringsoppgaven er 31. mai året etter det gjeldende regnskapsåret – altså er fristen for regnskapsåret 2021 31. mai 2022.

Næringsoppgave 1 eller 2?

Enkeltpersonsforetak leverer Næringsoppgave 1, mens aksjeselskap og NUF leverer Næringsoppgave 2. Den største forskjellen på disse, er at AS og NUF også må levere årsregnskap.

Andre næringsoppgaver

En del andre foretaksformer har egne næringsoppgaveskjema. Blant annet kan små ANS/DA levere næringsoppgave 5, mens større foretak, som forsikringsselskap og banker, leverer henholdsvis næringsoppgave 3 og næringsoppgave 4.

Hvorfor levere næringsoppgave?

Som næringsdrivende er du pliktig å levere en næringsoppgave sammen med din personlige selvangivelse for at Skatteetaten skal få vite hvor mye du tjente (eller tapte) på selskapet ditt i året som gikk. Med utgangspunkt i dette beregner de hvor mye skatt du skal betale.

Fotografi av grønn fiken-figur
Grønn utsikt til enkel innlevering av næringsoppgaven.

Levere Næringsoppgave 1 med Fiken

Etter at du har lagt inn og gjort deg ferdig med fjorårets inntekter og utgifter, gjennomføres innleveringen i tre steg:

  1. Avslutning av forrige regnskapsår.
  2. Innsending til Altinn.
  3. Signering i Altinn.

1: Årsavslutning

Hvor du begynner? Du begynner med å avslutte fjoråret. Fiken har et eget menyvalg for Årsavslutning. Her kontrollerer og låser du enkelt tallene, og klargjør på denne måten næringsoppgaven til innsending. Før lukkingen får du opp en liten liste med kontrollpunkter – blant annet for å sjekke at alle bilag, kjøp og salg er regnskapsført.

Skjermbilde fra Fiken som viser kontrollpunkter for årsavslutning
Klikk deg gjennom kontrollpunktene.

Fiken guider deg gjennom denne sjekklisten basert på regnskapet ditt, og hvis du må gjøre endringer, får du veiledning og forslag til hva du bør gjøre. Når alt er grønt og skjønt, er det bare å gå videre til andre del av innsendingen.

2: Oversending av næringsoppgaven

Etter at du har foretatt årsavslutningen, er tallene dine klare til å sendes fra Fiken til Altinn. Fiken har en egen modul for dette, og med ett tastetrykk blir næringsoppgaven opprettet og utfylt (basert på de kjøpene og salgene du har lagt inn i løpet av året).

Før du sender inn får du en oversikt over hvilke tall fra regnskapet ditt som blir ført på hvilke poster i Altinn. Litt avhengig av størrelsen på regnskapet ditt, kan det være ganske mange poster som skal fylles ut, og Fiken sørger gjennom næringsoppgave-modulen for at dette blir riktig utfylt for deg.

Skjermbilde fra fiken som viser beløp fra regnskap lagt inn i næringsoppgaven
Oversikt over næringsoppgave-tallene dine i Fiken.

Det er her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, så ligger de klare til og sendes – enkelt og greit.

Når du har sett gjennom denne informasjonen, og er storfornøyd med hvor langt du er kommet på så kort tid, klikker du deg videre til Send oppgave til Altinn.

Skjermbilde fra Fiken som viser knapp hvor det står send oppgave til Altinn
Send oppgave til Altinn!

Og med det er du over på tredje og siste del av innsendingen.

3: Innlevering av skattemeldingen (selvangivelsen)

Når du har logget deg inn på Altinn, vil næringsoppgaven ligge der som et vedlegg, tilknyttet din personlige skattemelding. Du kontrollerer bare dine personlige forhold (som for eksempel private lån, vanlig lønn og barnehagefradrag), og sender inn skattemeldingen sammen med den ferdigutfylte informasjonen fra Fiken.

GIF som viser innsending av næringsoppgaven
Send fra Fiken – logg deg inn på Altinn.

Hvis du lurer på hva de forskjellige tallene i næringsoppgaven betyr – ta en titt på denne artikkelen.

Vel blåst!

Nå var vi på nippet til å skrive: Og verre er det ikke. Men det blir feil. For rett og riktigere er det å si: Og så enkelt er det!

«Har du noen gode råd, på tampen her?» lurer du kanskje nå. Og ja, det har vi: Kom i gang med innleveringen så hurtig som mulig! Det kan virkelig ikke sies mange nok ganger. Kommer du i gang i god tid, så er det både enklere for deg å hjelpe deg selv, og det er enklere for oss å hjelpe deg.

Veldig mange starter prosessen ved å bli med på et av våre gratis webinarer – her viser vi hele prosessen live, og du kan stille spørsmål underveis. Denne hjelpeartikkelen gir også en grundig gjennomgang av innleveringsprosessen.

Dette fikser vi sammen! Enkelt – enklere – Fiken!

Andre nyttige artikler

Author image

Skrevet av

Espen Stokke

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.