Hvordan fungerer Fiken regnskap og hvem passer det for

Espen

Mange mener at regnskap er den ellevte landeplagen. Den angivelige grunnen til at den ikke er nevnt i Bibelen, er rett og slett fordi konseptet er for ondskapsfullt. Pest og byller og Nilens vann blir til blod? Ikke noe problem. Forholdsmessig mva, avskriving og midlertidige forskjeller? Vik fra meg, Satan! Men nå er det en gang slik at dersom du selger noe og tjener penger på det, eller kommer til å gjøre det på sikt, så må du, i henhold til norsk lov, føre regnskap. Nå skal vi holde oss for gode til å trekke noen parallell mellom Fiken og frelseren, men la oss si det slik: Det lønner seg å gjøre det så enkelt som mulig.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Hva er Fiken

Fiken er et nettbasert regnskapsprogram som gjør det enkelt for små bedrifter og enkeltpersonforetak å gjøre regnskapet selv. Dette innebærer enkelt språk og enkle, intuitive funksjoner og hjelpemidler, som:

 • Fakturering: Enkel utsending og oppfølging av fakturaer. Du kan sende i mange ulike kanaler (som brev, EHF, e-post og Vipps), og du kan også sende til inkasso – helt gratis.
 • Kjøp: Egen mobilapp for å ta bilde av kvitteringene dine. Fiken tolker kvitteringene dine og kommer med forslag til regnskapsføring – så slipper du å knote med regnskapskontoer.
 • Frister og innsendinger: Fiken er integrert med Altinn, Skatteetaten og mange banker, og minner deg på alle frister og innleveringer som er relevnat for ditt foretak. Du kan også levere mva, årsregnskap og skattemelding (næringsoppgave) rett fra Fiken.
 • Hjelp og kundeservice: Fiken svarer raskt på alt du måtte lure på – helt gratis. I tillegg til kundestøtte har vi også massevis av hjelpeartikler, videoer og ukentlige webinar.
 • Blogg og ordbok: Her på bloggen vår finner du artikler som enkelt forklarer ord, uttrykk og konsepter som mange synes er vanskelige. Slik som fradrag du har krav på i enkeltpersonforetak, merverdiavgift forklart for små bedrifter, hvordan starte sin egen bedrift, og hvordan håndtere skatt i enkeltpersonforetak. Vi har også en regnskapsordbok – Fiken forklarer – hvor vi gir deg korte og konsise forklaringer på det du måtte lure på.

Pr. i dag er det nesten 70 000 foretak som bruker Fiken. Du kan prøve programmet gratis i 30 dager.

Er Fiken autorisert regnskapsfører

Nei, Fiken er ikke autorisert regnskapsfører. Fiken er et regnskapsprogram som gjør at små bedrifter og enkeltpersonforetak kan gjøre regnskapet selv. Vår oppgave er altså å gjøre det så enkelt som mulig for deg å gjøre hele (eller deler) av regnskapsjobben selv.

For dette er essensielt: Det er ikke et krav at en regnskapsfører/autorisert regnskapsfører hverken må føre eller godkjenne regnskapet ditt. Alle selskaper kan altså føre sitt eget regnskap. Det som kreves, er at inntekter og utgifter dokumenteres (altså at regnskapet føres), og at de relevante meldinger og oppgaver leveres til myndighetene

Når det sagt: For store selskaper kan revisjonsplikt slå inn, og da stilles andre (strengere) krav til hvem som har kontrollert regnskapet.

Det Fiken derimot er – til tross for at vi ikke er autorisert regnskapsfører – er en bedrift med ansatte som både er autoriserte regnskapsførere og revisorer. De jobber på kundestøtte hos oss, og er det noe du lurer på som Fiken-bruker, så når du dem og mange andre ivrige Fiken-ansatte på kontakt@fiken.no.

Hva er en autorisert regnskapsfører?

En autorisert regnskapsfører er en regnskapsfører som har fullført en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, og har to års erfaring med regnskapsarbeid. Et regnskapsbyrå må ha en autorisert regnskapsfører som daglig leder. I tillegg må alle regnskapsoppdrag de påtar seg ha en oppdragsansvarlig som er autorisert regnskapsfører.

Hvis du lurer på hva andre synes om Fiken, så anbefaler vi deg å ta en titt her: Vi har 4,9 av 5 i snitt og over 700 anmeldelser på Google Min Bedrift, og her: Opinions undersøkelse av nettbaserte regnskapsprogrammer.

Hvordan fungerer Fiken regnskap

Fiken fungerer slik at du sender ut fakturaer for det du selger (salg) og legger inn utgiftene dine (kjøp). Det er dette regnskap er, for de fleste og i sin enkleste form: registrering av kjøp og salg.

Her en noen artikler og innlegg som gir en rask innføring i regnskap, Fiken og noen av våre viktigste funksjoner:

Fiken støtter alt et typisk selskap må sende inn og levere i Altinn, som mva-melding, A-melding og skattemelding. Når det er noe du må huske på å levere, så gir vi deg beskjed.

Grunnen til at du må føre regnskap, er at når du tjener penger på selge noe, så er du også pliktig å betale skatt. For at du skal betale riktig mengde skatt må myndighetene vite hvor stort overskuddet ditt er. Da er vi tilbake i Fiken, ettersom overskuddet ditt, litt enkelt forklart, er: Inntekter minus utgifter. Altså dine salg minus dine kjøp. Og disse legger du (ideelt sett) inn i Fiken fortløpende.

Måten du forteller Skatteetaten hvor mye skatt du skal betale, er at du leverer inn det som heter skattemelding (også kalt næringsoppgave og selvangivelse). Dette er en oversikt som viser hvor stort overskuddet ditt er, og dermed hvor mye skatt du skal betale.

Mange gruer seg til å levere skattemeldingen, men når/dersom du legger inn dine kjøp og salg i Fiken fortløpende gjennom året, så er skattemeldingen en smal sak. Fiken har nemlig en egen funksjon som oppretter og fylles ut tallene i skattemeldingen automatisk for deg. Alt du trenger å gjøre, er å sende den inn (via Fiken, selvfølgelig).

Når det er sagt, så har vi også veldig mye annen nyttig funksjonalitet som du kan trenge, avhengig av hvilken type selskap du har, og hvor stort det er:

 • Lønn
 • Timeføring
 • Kjørebok
 • Prosjekt-håndtering
 • Budsjettering
 • Altinn-tilkobling
 • Årsregnskap
 • Eiendelsregister
 • Nettbutikk-integrasjoner
 • CRM, tilbud og ordre

Hva er regnskap?

Et regnskap er en oversikt over den økonomiske situasjon og utviklingen i en bedrift, en organisasjon, en stiftelse eller lignende. Å føre regnskap er å dokumentere og holde oversikt over inntekter og utgifter.

Fiken pris: Hva koster Fiken regnskap

For de aller fleste koster Fiken 179 kr i måneden (ekskl. mva). Dette er grunnprisen, og inkluderer regnskap og fakturering, og det er ingen begrensning i antall brukere, bilag, utsendte faktura eller lignende. Du kan prøve Fiken helt gratis i 30 dager.

Vi har ingen etableringskostnad eller bindingstid. Faktura sendes ut 2 ganger i året (for 6 måneder om gangen), og ved oppsigelse får du tilbakebetalt for eventuelle resterende måneder.

Pris for tilleggsfunksjoner

I tillegg til grunnpakken, har vi også mange tilleggsfunksjoner du kan aktivere ved behov (alle prisene er ekskl. mva):

Funksjonalitet Pris/pris pr. måned
Lønn første ansatt 70 kr
Lønn pr. ekstra ansatt 35 kr
Timeføring pr. bruker 59 kr
Integrasjon med nettbank 59 kr
Fakturering m. KID 59 kr
Prosjektmodul 59 kr
Skattemelding (næringsoppgave): Enkeltpersonforetak 990 kr
Skattemelding (næringsoppgave): AS 1290 kr

Hva er skattemelding?

Skattemelding er en skattepliktig person eller bedrifts oversikt over inntekter og formuesforhold. Denne oversikten leveres til Skatteetaten (ligningsmyndighetene) årlig, og danner grunnlaget for skatten som må betales. Skattemelding kalles også selvangivelse.

Hvem passer Fiken for

Fiken passer for alle selskaper – både små og store – som ønsker å gjøre regnskapet selv. Vi har mange tusen små enkeltpersonforetak som bruker Fiken, og vi har mange tusen små, mellomstore og (relativt) store AS som bruker Fiken. Fiken bruker selvfølgelig Fiken, og vi har over 50 ansatte.

Våre kunder driver med alt mellom himmel og jord, de jobber med kunst, fotografi og design, de er snekkere og rørleggere og frisører, de styrer holdingselskaper, arbeider som konsulenter og brygger øl. For å nevne noe.

Fiken er laget for at de som ikke har regnskap som førstespråk skal kunne forstå regnskap og gjøre regnskapet sitt forståelig ovenfor myndighetene. Grunnen til at man må gjøre seg forstått ovenfor myndigheten, er at de med jevne mellomrom vil ha rapporter og oppgaver som viser hvordan det går med selskapet ditt (mva-oppgaver og skattemelding, for eksempel).

Fiken har veldig mange funksjoner og hjelpemidler som gjør regnskapet ditt går så smertefritt og effektivt som mulig. På et helt grunnleggende plan, er dette det viktigste:

Her er en liten introduksjonen til Fiken, og du kan prøve gratis og uforpliktende i 30 dager.

Spør oss hvis du lurer på noe

Er det noe du lurer på om Fiken som du ikke fant svar på her? Send oss en e-post på kontakt@fiken.no, så svarer vi deg raskt – på et språk du forstår.

Author image

Skrevet av

Espen

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.