Regnskap, Næringsoppgave, AS, Altinn

Enkel næringsoppgave-innlevering for AS/NUF

Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, så ligger de klare til å bli sendt – enkelt og greit.

Ja, vi elsker denne følelsen: Å ha levert selvangivelsen og næringsoppgaven!

Men hvis du ikke har vært gjennom dette før, så er det store sjanser for at du gruer deg litt til å begynne. Kanskje har du også utsatt det en stund? Men det er ingenting å grue seg til: Fiken gjør det veldig enkelt å avslutte fjorårets regnskapsår, og sende inn næringsoppgaven. Som du skal få se: Det er gjort på 1– 2 – 3!

Oppgave i næring?

Hva er egentlig dette for en oppgave? Jo, som næringsdrivende er du pliktig til å levere en næringsoppgave for ditt firma. Enkeltpersonsforetak leverer Næringsoppgave 1, mens AS og NUF leverer Næringsoppgave 2.

Enkelt oppsummert: næringsoppgaven er en samlet oversikt over alle kjøp og salg foretaket ditt har gjennomført i løpet av et år. Fiken hjelper deg med å legge inn disse fortløpende, og på samme måte kan vi også hjelpe deg med å overføre disse kjøp-og-salg til riktige steder i næringsoppgaven ved årets slutt. Næringsoppgaven sender du deretter fra Fiken til Altinn, hvor den signeres og sendes inn.

Levere Næringsoppgave 2 med Fiken

Etter at du har lagt inn og gjort deg ferdig med fjorårets inntekter og utgifter, så gjennomføres innlevering av Næringsoppgave 2 og årsregnskap i fire steg:

  1. Avslutning av forrige regnskapsår
  2. Innsending til Altinn
  3. Signering i Altinn
  4. Innsending av årsregnskap

1: Årsavslutning

Hvor du begynner? Du begynner med å avslutte fjoråret. Fiken har et eget menyvalg for Årsavslutning. Her låser du enkelt tallene, og klargjør på denne måten næringsoppgaven til innsending. Etter lukkingen får du opp en liten liste med kontrollpunkter.

Fiken guider deg gjennom denne sjekklisten basert på regnskapet ditt, og hvis du må gjøre endringer, får du veiledning og forslag til hva du bør gjøre. Hvis alt er grønt og skjønt, er det bare å gå videre til andre del av innsendingen.

2: Innsending av næringsoppgaven

Etter at du har foretatt årsavslutningen, er tallene dine klare til å sendes fra Fiken til Altinn. Fiken har en egen modul for dette, og med ett tastetrykk blir næringsoppgaven opprettet og utfylt.

Før du sender inn, får du en oversikt over hvilke tall fra regnskapet ditt som blir ført på hvilke poster i Altinn. Litt avhengig av størrelsen på regnskapet ditt, kan det være ganske mange poster som skal fylles ut, og Fiken sørger gjennom Næringsoppgave-modulen for at dette blir riktig utfylt for deg.

Det er her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, så ligger de klare til og sendes – enkelt og greit.

Når du har sett gjennom denne informasjonen, og er storfornøyd med hvor langt du er kommet på så kort tid, klikker du deg videre til Send oppgave til Altinn.

Og med det er du over på tredje del av innsendingen.

3: Innlevering av selvangivelsen

Ettersom du nå har sendt næringsoppgaven fra Fiken til Altinn, så finner du den igjen der – ferdigutfylt. Trykk på Signer, så er oppgaven sendt inn.

4: Oversending og innlevering av årsregnskap

Da er vi over på aller siste etappe: oversending og innlevering av årsregnskapet. For som AS/NUF må du i tillegg til næringsoppgaven også levere årsregnskap til Brønnøysund. Fristen for denne innleveringen er 31. juli.

Modulen for næringsoppgave inkluderer opprettelse av årsregnskap, og Fiken gir deg da forslag til noter og årsberetning basert på regnskapet ditt. Også dette kan sendes direkte fra Fiken til Altinn. Nytt av året er at vi lager notene for deg og sender disse rett til Altinn. Så slipper du Word-dokumentet du tidligere måtte forholde deg til.

Vel blåst!

Nå var jeg på nippet til å skrive: Og verre er det ikke. Men det blir feil. For rett og riktigere er det å si: Og så enkelt er det!

«Har du noen gode råd, på tampen her?» lurer du kanskje nå. Og ja, det har jeg: Kom i gang med innleveringen så hurtig som mulig! Det kan virkelig ikke sies mange nok ganger. Kommer du i gang i god tid, så er det både enklere for deg å hjelpe deg selv, og det er enklere for oss å hjelpe deg.

Veldig mange starter prosessen ved å bli med på et av våre gratis webinarer – her viser vi hele prosessen live, og du kan stille spørsmål underveis. Denne hjelpeartikkelen gir også en grundig gjennomgang av innleveringsprosessen.

Dette fikser vi sammen! Lever næringsoppgaven i dag, og nyt våren med senkede skuldre og et lettet hjerte. Enkelt – enklere – Fiken!

Author image

Om Espen Stokke

Historieforteller.
Du abonnerer nå på Regnskap – helt enkelt. Tanker og tips rundt enkelt regnskap rett i innboksen din!