Superenkelt regnskap for små bedrifter

Hva er en gasellebedrift? Svar: Ikke nok.

Hvorfor er det ikke nok å være en gaselle? Fordi en gaselle er et substantiv. Vi har alltid ønsket å bli et adjektiv – fikensk. Betydningen av fikensk? Litt annerledes – både som produkt og arbeidsplass.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

For å berolige deg: Vi har ikke mistet bakkekontakten. Vi har ikke et mål om faktisk å havne i ordboken, men vi har et mål om å være en fantastisk arbeidsplass. Med det som målsetting, har dette ordet (fikensk) to hovedfunksjoner:

  • Det gir oss alle lov til å ta initiativ, høyt og lavt. Det gir oss lov til å prøve ut ting som det kanskje ikke blir noe av – som å lage en ny funksjon, eller å skrive dette innlegget (som muligens gjør deg nysgjerrig på å jobbe i Fiken).
  • Og i forlengelsen av dette beskriver altså fikensk hva vi ønsker å være som helhet, i kraft av den enkelte av oss: Litt annerledes. Og da nytter det rett og slett ikke gjøre ting akkurat slik alle andre gjør det.
Fotografi av to diplomer for gasellebedrift i 2018 og 2019
Gaseller trives i hundebedrifter, viser ny forskning.

Vi prøver ikke å påstå at vi har funnet opp hjulet på nytt ved å gjøre ting slik vi gjør det. Det vi derimot er helt sikre på, er tallene som Dagens Næringsliv krever i bytte mot de to avbildede diplomene, de ble nådd fordi vi har fått til noe når det kommer til yrkesstolthet og trivsel på jobben.

Moralen i historien? Livet er for kort til å kjede seg på arbeid. Vi tok saken i egne hender, skapte vår egen arbeidsplass, og vi er alltid på utkikk etter flinke folk som ønsker å glede seg til å gå på jobb.

Gasellebedrift definert

Gasellebedriftene kåres på bakgrunn av tall – omsetning og driftsresultat. En gasellebedrift – eller bare Gasellene – er en samling av Norges raskest voksende bedrifter i et gitt år. Siden 2003 har Dagens Næringsliv trukket gasellene ut av bedriftslandskapet og dandert dem på et tallbasert podium.

Dette er de håndfaste kriteriene som må oppfylles for å bli en gaselle; dette er svaret på spørsmålet: Hvordan bli en gasellebedrift? Bedriften må ha:

  • Levert godkjente regnskaper
  • Minst doblet omsetningen over fire år
  • Omsetning på over én million kroner første år
  • Positivt samlet driftsresultat
  • Unngått fallende omsetning
  • Vært aksjeselskap

Tall og myke verdier

Selv så nødvendig og positivt det er med gode tall – de gjør ikke nødvendigvis en vanlig arbeidsdag så mye bedre. Ingen av oss gleder oss til mandag fordi tallene for 2020 viser et positivt samlet driftsresultat. Det gjør vi derimot av denne typen spontane erklæringer, på en helt vanlig tirsdag:

Skjermbilde som viser en Slack-melding som roser av arbeidsmiljøet i Fiken
Når miljøet er godt, er arbeidsdagen god.

Hvis de positive tallene er den livsnødvendige, næringsgivende pølsa, så er de fabelaktige kollegaene rosinen. Rosinen som gjør at vi aldri blir matlei. Eventuelt: At det er en glede å spise det samme hver dag.

Godt arbeidsmiljø og tilbakemeldinger som disse motiverer langt mer enn tall gjør:

Illustrasjon som viser tre kunde-tilbakemeldinger som roser Fiken
Fornøyde kunder er veien og målet.

Fikensk = glimt i øyet?

Ja, det mener vi bestemt. Å lure litt humor inn i denne (tidvis) tørre, tallbaserte bransjen når muligheten byr seg – det tenker vi på som fikensk:

Skjermbilde som viser definisjonen av pengeku fra fiken.no/forklarer
fiken.no/forklarer forklarer vi både ord du lurer på og ord du ikke visste at du lurte på.

Vi kunne også foreslått at sovepodder på kontoret er fikensk, men det er for opplagt. Utvikler gjør support er mye viktigere. Dette innebærer at våre utviklere jobber på kundestøtte med jevne mellomrom.

I alt fra noen timer til en halv dag svarer de på kundehenvendelser, og får slik et innblikk i hva brukerne lurer på og trenger hjelp med, og ikke minst: De får en helt reelt erfaring av å være sine kollegaer. På denne måten blir dette rollebytte fruktbart både for Fiken som produkt og arbeidsplass.

Skjermbilde som viser oversikt over utviklere som skal jobbe på kundestøtte
Bakst hører med til utvikler gjør support.

Vår årlige Workation er også fikensk (en Fiken-tradisjon): Hvert år drar hele gjengen på tur sammen. I én uke leier vi et hus, jobber med noe som er gøy og produktrelatert, og spiser, drikker, bader og trener smilemusklene.

Under forrige Workation gjennomførte vi også det vi kalte Make Fiken Even Greater (MFEG). Dette innebar at vi delte oss i grupper og kom med forslag til hva som kunne gjøre Fiken til en enda bedre arbeidsplass. Her ble det foreslått alt fra stumtjener og mer mat i kjøleskapet, til enda tettere samarbeid mellom utvikling og support, og flere fester på kontoret.

Fotografi som viser Fiken-ansatte som bader
Brukbar stemning på Workation.

Og vi vil si det samme om at alle som jobber her gjør Fikens regnskap – i Fiken. Altså at det er fikensk. Annerledesheten i produktet Fiken, er rett og slett å gjøre regnskap så ufattelig enkelt som overhodet mulig.

Dette er både metoden og målet, og selv om vi har gjort mye og kommet langt, så kan veien fra kjøp og salg til årsavslutning og skattemelding alltid gjøres bredere og smidigere å forsere. Dette jobber vi kontinuerlig med – sammen med kundene våre.

Og når sant skal sies helt på tampen: Vi er mer av en hundebedrift enn en gasellebedrift.

Fotografi av hund med Fiken-ansatte i bakgrunnen
Ipa er tilnærmet fast inventar på kontoret.
Hva er en hundebedrift?

Det er åpent for tolkning, men på et grunnleggende plan tenker vi at det er en arbeidsplass hvor hunder alltid er velkomne. Ønsker man å spinne videre på hundebedrift i et Fiken-perspektiv, er det ikke utenkelig at vi her har siktet oss inn på en kombinasjonen av merkelappen «menneskets beste venn» og Fiken, altså:

Fiken: Småbedriftenes beste venn.

Mer lesestoff

Skrevet av

Bendik Gill Bakken
Author image

Medgründer og daglig leder i Fiken. Liker enkle ting som entrepenørskap og regnskap.

Med hjelp fra

Espen
Author image

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport