Superenkelt regnskap for små bedrifter

Hva gjør en utvikler hele dagen: Hverdagsmagi?

Alt det du har mulighet til å gjøre i Fiken, er kodet av utviklerne våre. Fakturering, mva, lønn og næringsoppgave – alle disse store funksjonene som gjør regnskapsføringen din enklere og smidigere (håper vi). Selv så viktig disse store funksjonene er: Vi er sikre på at det er summen av alle de små tingene som virkelig forenkler og gjør at du får bra flyt i både arbeidshverdagen og regnskapet ditt.

Skjermbilde som viser advarsel i Fiken
En liten advarsel kan være til stor hjelp.

En liten advarsel kan spare deg for merarbeid og irritasjon, men er det mulig å si noe fornuftig – og interessant – om hva som skjer under panseret i Fiken når du får en slik advarsel? Er det komplisert? Kan det få deg til å tenke: «Aha! Men da vil jeg også ha en slik advarsel/påminnelse her også...» Vi huket tak i en av våre utvikler for å finne ut av det, og enda viktigere: Hva gjør en utvikler, egentlig?

Så, Henrik – hva er det som skjer i Fiken her: Magi, eller bare godt håndverk?

Litt av begge deler, kanskje? Selve sjekken som ser etter en liknende bokføring på samme dato er kanskje ikke så magisk – den er ganske grei når man har en god datamodell i bunn. Mer interessant akkurat her, er vel hvordan sjekken ble til? Kanskje var det et forslag fra en bruker som var blitt klok av skade, eller fra support hos oss, som måtte hjelpe en kunde i kattepine. Eller kanskje var det bare en snartenkt utvikler – vi har noen av dem her også. Uansett er det noen som har sett muligheten for en liten forbedring, og da pleier det ikke å ta lang tid før den blir satt ut i livet.

Henrik gjør mye hver dag.

Som du her bekrefter med ditt lure smil: Du kjenner til barneboken Hva gjør folk hele dagen? Så: Hva gjør en utvikler hele dagen? Koder? Ja, vel. Hva betyr det? Jeg vil gjerne minne deg på det Einstein skal ha sagt: Hvis du ikke kan forklare det til en seksåring, så forstår du det sannsynligvis ikke selv.

Ja, jeg har lest mye i den boka, både da jeg var liten og med mine egne barn. Den er mitt foretrukne oppslagsverk når det kommer til samfunnsøkonomi, og den har også et spennende kapittel om hva som skjer når man poster brev. Den kunnskapen var gull verdt da jeg skulle lage funksjonaliteten i Fiken for å sende fakturaer som brev.

Hva en utvikler gjør? La oss late som at vi er to stykker som har fått i oppgave å tegne noe. Én av oss får vite hva det er vi skal tegne, f.eks. en bil. Den andre skal tegne, men får ikke vite hva. Da må den første gå i gang å forklare: «Tegn en sirkel nederst til venstre på arket, og en litt mindre sirkel inni den første (det blir et hjul), osv.» Dette ligner litt på det en utvikler gjør.

Man har en oppgave som man vet omtrent hvordan man skal løse rent logisk. Utviklerens jobb er å forklare dette til datamaskinen, på et språk som den forstår. Det er dette vi kaller å programmere, eller å kode. Skjønte du det, Espen? Da tror jeg de fleste 6-åringer skjønner det også.

Man kan se for seg et barn spørre: Hva liker du best å kode?

Ok – jeg ser det for meg... Ville du at jeg skulle svare også? Jeg liker godt å jobbe med brukergrensesnittet – altså det som brukerne våre ser i nettleseren når de går til fiken.no. Mens andre jobber mest med det som ikke synes. Under panseret, om du vil.

Koding på kontoret og kaffe i amfiet.
Jobben til en utvikler stopper ikke ved de gode ideene, men fortsetter helt til de er gjort til virkelighet. Og i Fiken velger vi selv hvilke oppgaver vi vil arbeide med.

Hvor stort rom er det for å være kreativ innenfor rammeverket kalt Fiken? Har kan du velge å svare med utgangspunkt i arbeidsplassen Fiken, programmet Fiken, eller begge deler.

Alle oppfordres til å foreslå hvordan Fiken skal utvikles videre. Har du en god idé? Rop ut! Dette gjelder ikke bare utviklerne, men alle andre i Fiken og brukerne våre også. Jobben til en utvikler stopper ikke ved de gode ideene, men fortsetter helt til de er gjort til virkelighet. Og i Fiken velger vi selv hvilke oppgaver vi vil arbeide med.

Det er også mange andre ting som må ligge til rette for at de ansatte i Fiken skal kunne gjøre jobben sin. F.eks. må mange utviklere ha kaffe for å fungere. Da kan det ofte være nødvendig å sette av litt utviklingstid for å lage et program som kan ta bilde av kaffekanna for å se om det er noe igjen.

Hva er morsomt: Å komme på – og utvikle – en ny funksjon, eller å lage noe som mange brukere etterspør?

Du kunne like godt spurt meg om hvem av barna mine jeg liker best. Med andre ord – det varierer med dagsformen.

Skrevet av

Espen
Author image

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport