Superenkelt regnskap for små bedrifter

Fiken på tur og Fiken til hverdags: Kom, bli med!

Workation er en Fiken-tradisjon: Hvert år drar hele gjengen på én ukes tur sammen. Vi leier et hus (retter sagt: seks hus), jobber med noe gøy og produktrelatert, og spiser, drikker, bader og generelt sosialiserer til den store gullmedalje.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Fiken ble startet i 2014, og vi har reist på workation siden 2017. Første tur gikk til Malta. Da vi fikk akkurat plass i vanlig personbil. I 2018 ble det Mykonos, mens i 2019 havnet vi på Porto Heli. De tre siste turene har gått til Antiparos i Hellas, hvor nesten førti av Fikens over femti ansatte har vært med.

Årets turmål og datoer er allerede satt. Det som gjør årets tur ekstra spesiell, er at Fiken 10 år i år, og vi kommer sannsynligvis til å runde 100 000 kunder. Det blir litt av en tur! Har du lyst til å bli med? Ta en titt på jobbsiden vår og send oss en melding.

Fotografi av Fiken-ansatte som spiser frokost.
Første frokost i 2023: Mat inntas og avtaler inngås – kan det se ut som.

Hvorfor workation

Målet og meningen med disse turene er å arbeide fokusert og samlet med spesifikke oppgaver, men like viktig: Å bli enda bedre kjent med hverandre. For visst er vi kollegaer, men vi er også en samling mennesker som gjør mye spennende etter jobb: Noen spiller curling, andre spiller i band; noen avler hunder, andre gambler med helsa på terrengsykkel. Vi har også en solid porsjon fotballidioter i våre rekker (det er sagt med kjærlighet), og spiller du tennis eller squash, så får du mange nye potensielle partnere når du begynner i Fiken.

Noe som skjer hvert år etter workation, som jeg synes er veldig gøy å se, er at kollegaer får en bedre forståelse av hva de andre jobber med, på tvers av ‘avdelingene’. Jeg skriver ‘avdelinger’ fordi det fremdeles føles ganske rart at Fiken er så stort vi har avdelinger. En annen utfordring med avdeling er at det leder tanker til en stram og strikt struktur som vi – jeg velger mine ord med omhu – skyr som pesten.

Når kundestøtte, utvikling og marked omgås enda mer enn vanlig, blir ikke alle bare bedre kjent og får en bedre forståelse av hva de andre fyller dagene sine med. Å jobbe og sosialisere ganske så intensivt i en uke gjør også at alle får en bedre forståelse av hvordan Fiken henger sammen som arbeidsplass, og hvordan vi alle kan hjelpe hverandre og kundene på nye og bedre måter.

Man skulle kanskje tro at en hel uke under samme tak kunne bli for mye av det gode, men det skjer uunngåelig noe positivt med samholdet i en allerede sammensveiset gruppe når man omgås døgnet rundt, sju dager i strekk. Og når det kommer til stykket, er nok dette det overordnede målet og meningen: Sammensveising.

Hadde ikke Fiken vært hundre prosent selveid, men vært tvunget til å svare for seg til investorer, kunne det tenkes at noen ville stilt spørsmål som dette, ved hjemkomsten: «Lønner dette workation-opplegget seg? Festivitas og moro er vel og bra, men det er kroner og øre som teller i det faktisk regnskapet

Med en slikt spørsmål i mente, kan det passe med en tur ned memory lane, workation-edition.

Dette har vi laget på workation tidligere

Det faglige målet med workation har aldri vært at vi skal komme hjem med ferdige, nye Fiken-funksjoner – klare til utrulling. Målet er å legge grunnlaget for videre arbeid, hverdagsarbeidet. Og det er på ingen måte alt vi jobber med på workation som det blir noe av, men det er også viktig: utforsking og avklaring hva som kan og skal bli til noe.

Her er en liten oversikt over noen av Fiken-funksjonene med røtter i solfylte workation-dager.

En vanlig dag på workation

For noen starter workation-dagen med frokost klokken halv ni – for andre starter den med styrketrening eller yoga klokken sju, etterfulgt av et morgenbad. Badetemperaturen? Godt over tjue grader, hele uken, fra morgen til kveld.

Fiken strekker seg etter beste evne, både som arbeidsplass og regnskapsprogram.

Hver morgen etter fellesfrokosten er mulig å få massasje, både av lokale massører og Erlend, vår PT. Erlend var med på workation for første gang i 2023, og arrangerte styrketrening/yoga hver dag, og holdt kurs i avspenningsøvelser/stressmestring.

For de som ikke har meldt seg på massasje, starter arbeidsdagen etter frokosten. Fra ni til ett jobber vi gruppevis med prosjektene vi har planlagt og forberedt i god tid før avreise (se neste avsnitt for hva vi jobber med i 2023). Vi jobber fokusert, men ikke så fokusert at det ikke er tid til et bad i havet eller i ett av bassengene, eller bare en pause med kald drikke i solen. Og plutselig er klokken ett, og tid for lunsj og tilhørende lunsj-dessert.

Fotografi av fire Fiken-ansatte som spiser is.
I syden regnes én is som en kvart fem om dagen. Fire is er derfor anbefalt mengde etter lunsj.

Etter lunsj er det tilbake til arbeidet – hvis du ikke finner ut at du har lyst til lære noe nytt, for eksempel om arbeidshverdagen til kollegaene dine. Nytt av året var at vi hadde små presentasjoner etter lunsj. Simen (leder av markedsføring) ga en innføring i avansert bruk av Notion, mens Steingrim (utvikler) fortalte om hvordan noe går fra å være en ønsket funksjon i Fiken, til å bli en faktisk, ferdigutviklet funksjon. De som var til stedet på Martins presentasjon (han er designer) fikk høre om verdien av gode kundeopplevelser (verdien er høy, bare så det er sagt).

Fotografi av fire Fiken-ansatte som arbeider ved sjøutsikt.
Ny forsking utført av en hel haug med Fiken-ansatte viser at det finnes verre ting enn å arbeide utover ettermiddagen i Hellas.

Workation går fra søndag til søndag (i slutten av september), og på tirsdag og fredag har vi også presentasjoner fra hver av prosjektgruppene. Her forteller og viser de hva ha gjort så langt, og hva som er planen for resten av uken. Det skulle være unødvendig å si det, men gruppen som arbeidet med å videreutvikle funksjonen Spør Fiken, het Sølvpanda:

Fotografi av fire Fiken-ansatte som holder presentasjon kledd ut som pandaer.
Vi vet: Det ser veldig seriøst og propert ut, men vi har det faktisk ganske gøy også.

Klokken sju går dagens siste (felles)måltid av stabelen. Da samles vi nede i ‘restauranten’, hvor det aldri mangler verken mat, snacks, dessert eller drikke. Etter middagen blir mange sittende å drikke og prate utover kvelden, mens andre samles for å spille spill, ha quiz eller se en film (utendørs). Andre igjen tar seg et kveldsbad, eller tilbringer kvalitetstid med en god bok. Det er heller ikke uvanlig å se utviklere sitte å jobbe utover kvelden (noe som på ingen måte er påkrevd, selvfølgelig).

På fredag kveld bruker vi å ha en eller annen form for tema-fest som finale og feiring av arbeidsuken, og på lørdag kan du sove så lenge du vil (fordi lørdag er fridag). Da er det vanlig å ta seg en by- fot-, eller båttur, spille basket eller tennis, slappe av ved eller i bassenget, generelt bare nyte solen, eller en kombinasjon av alle disse alternativene.

Fotografi av to Fiken-ansatte som svømmer, og en som jobber.
Klassisk work-life balance i sydligere strøk.

Workation-prosjekter 2023

I 2023 var det fire grupper som jobbet med ganske så forskjellige prosjekter. Du klarer kanskje å se et mønster i valget av lagnavn?

Sølvpanda arbeidet med å utbedre Spør Fiken – en funksjon inne i programmet, som hjelper brukerne våre med å finne svar på det de lurer på. Og gjør de mot formodning ikke det, så er det nå blitt enda enkelte å komme i kontakt med oss. Her har både designet, infomasjonen som gis og hele flyten i funksjonen blitt oppdatert og forenklet.

Skjermbildet av ny Spør Fiken-funksjon.
Spør Fiken i ny drakt – hurra!

Blå Elefant startet på null (før avreise), og kom veldig langt på vår splitter nye tjeneste Start Enkeltpersonforetak –som når et lansert! Denne tjenesten gjør akkurat det det høres ut: Den lar deg enkelt og oversiktlig opprette ditt eget enkeltpersonforetak (vi har tidligere gjort akkurat det samme med for aksjeselskap, med Starte AS). 

Skjermbilde av fra Fikens tjeneste for å starte enkeltpersonforetak.
Start ENK - enklere – enkeltpersonforetak med Fiken!

Fiolett Mammut arbeidet med å gjøre Fiken enda bedre for regnskapsførere. Den spesifikke problemstillingen: Regnskapsførere bruker mye tid på å dokumentere det de har gjort, og dette gjøres ofte i et system ved siden av Fiken. Det denne sammensatte, fiolette mammuten derfor jobbet med, var å lage en funksjon som lar regnskapsførerne automatisk kontrollere at dokumentert saldo i bank stemmer med saldo i regnskap, og generer et en egn PDF/et bilag på dette.

Fotografi av tre Fiken-ansatte som jobber.
Dokumentere fradrag for arbeidsantrekk?

Smaragdgrønn Føniks jobbet med den funksjonen som flest har ønsket seg på vårt åpne Trello Roadmap: Reiseregning! Her vil det bli en egen ansattside der man får mulighet til å registrere reiser og utlegg via appen, samt godkjenning/oversikt over reiser og utlegg i forbindelse med lønnskjøring, for den som sitter med det ansvaret.

Illustrasjon som viser hvordan funksjonen for reiseregning i Fiken ser ut.
Slik ser reiseregning ut i Fiken.

Nyansatte på workation

Hvert år er det nyansatte med på workation, og vi har spurt tre av årets førstegangsreisende om fortelle litt om sine forventninger til, og opplevelse av, turen.

Nina (utvikling): Helt på tampen av det siste intervjuet, rett før jeg ble ansatt, spurte jeg: «Den workationen ...  alle være med på den?» Det måtte man på ingen måte, fikk jeg til svar. «Folk har ulike grunner til å ikke reise, men det pleier jo å bli veldig bra,» ble jeg fortalt. Og det ble veldig bra.

Til tross at jeg i utgangspunktet var litt skeptisk (på grunn av lite reising de siste årene, og det hørtes jo litt intenst ut), var jeg veldig klar for workation da avreisedagen kom. Vi hadde fått bra med informasjon på forhånd og jeg hadde til og med fått tildelt to reisevenner, så alt føltes veldig trygt og fint. I løpet av mine fem måneder i Fiken hadde jeg også allerede rukket å være med på én ukes hackathon i Italia, som var veldig stas, og nå gleda jeg meg skikkelig til tur igjen.

Dagene på Antiparos ble fylt med jobbing, bading, spising og fjasing. Uka gikk fort! Og det var gøy. Gøy å jobbe med så dyktige folk. Gøy å jobbe med så dedikerte folk! Gøy å være med på å utforme og utvikle noe jeg tror kan bli skikkelig bra for kundene våre (jeg håper dere liker reiseregningsfunksjonen!). Ikke minst veldig gøy og stas å være på tur, og bli bedre kjent med en så fin og rar gjeng, på et så flott sted. Det var en takknemlig (og noe sliten) utvikler på flyet hjem til Oslo. Jeg har for lengst begynt å glede meg til årets tur.

Thomas (kundestøtte): Jeg er en veldig sosial person (ja, jeg jobber med regnskap), så det å få lov til å reise med jobben, sammen med gode kollegaer, som også har blitt veldig gode venner, er virkelig noe jeg setter pris på. Den ferie-følelsen man får når man sitter på bussen til flyplassen, og deretter møter kollegaer på flyplassen og vi tar en kaffe sammen – den følelsen er skikkelig god.

Vel fremme, så starter work-delen av workation. For support innebærer dette fortsatt å betjene telefon, chat og henvendelser på e-post. Men det å kunne gjøre dette i solen med noe godt og kaldt i hånden, gjør at man føler seg mer enn litt ovenpå. I tillegg til vanlig support, prøver vi å jobbe mer sammen, møtes for å diskutere forbedringspotensialet, delta/holde seminarer og jobbe på tvers av avdelingene vi har i Fiken.

Etter arbeidstid kommer selvfølgelig den enda hyggeligere delen, der vi er sosiale, har masse aktiviteter og rett og slett har det veldig hyggelig sammen. Jeg var heldig nok å bli dekksgutt på båten vi leide inn, og som den landkrabben jeg er, var det moro å lære litt mer om båt og kjøre mellom alle de små, vakre øyene på det turkise vannet.

Eva (marked): Jeg hadde faktisk bursdag den dagen vi reiste til Hellas, noe som ikke forbigikk i stillhet, kan jeg love deg. Det ble krone, gaver, sang, pynt på rommet og kake med stjerneskudd. Det var stas (og litt flaut). Resten av uka stod også til forventningene, selv om de var ganske høye etter å ha hørt så mye om dette workation-greiene. For min del inneholdt uka mye jobbing på et spennende prosjekt (Start ENK med Fiken), mye bading, litt soling, én båttur, felles trening i soloppgang og koselige kvelder med en haug av hyggelige kollegaer. Det var en uke som ga meg mer enn nok energi til å takle en mørk og stormfull høst i Norge.

Vi leter alltid etter flinke folk

Synes du workation med Fiken ser fristende ut? Vi har ledige plasser til årets tur. Alt du trenger å gjøre for å bli med, er å bli ansatt. Ta en titt på jobbsiden vår, eller bare send oss en e-post på jobb@fiken.no. Fortell oss litt om hvordan du kan bidra til å gjøre Fiken bedre for brukerne våre, så tar vi det derfra.

Gjør det enkelt: Spill kundene gode!

Skrevet av

Bendik Gill Bakken
Author image

Medgründer og daglig leder i Fiken. Liker enkle ting som entrepenørskap og regnskap.

Med hjelp fra

Espen
Author image

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport