Superenkelt regnskap for små bedrifter

Selvstendig næringsdrivende, hva driver dere med?

Vi begynner med et HURRA!!! Hvorfor? Fordi sjansen er stor for at du nå har forsert det mange opplever som regnskapsårets største hinder: Skattemeldingen (dette innlegget ble altså publisert for første gang i begynnelsen av juni).

Med sommer og ferie innen rekkevidde, er det mulig å senke skuldrene litt, og stille overskriftens spørsmål:

Hva driver dere med, dere selvstendig næringsdrivende i små og mellomstore bedrifter?

Frykt ikke: Dere slipper å svare. Vi skal svare og rose dere i samme slengen. Klappe dere på skulderen, rett og slett. Det er det denne teksten er: Et klapp på de små og mellomstore bedrifters kollektive skulder.

Hvorfor klapp på denne skulder? Jo, på grunn av det dere driver med. Og det dere driver med, er enorm verdiskapning. Hør bare på dette fra NHO:

De små og mellomstore bedriftene (SMB) utgjør mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge, og 47 prosent av de ansatte i privat sektor. De står samlet for nær halvparten av den årlige verdiskapingen i landet – nær 700 milliarder kroner.

Skjermbilde fra NHO-artikkel som viser at 99 prosent av norske bedrifter er små og mellomstore
Det er fristende å påstå at 99 prosent er så nærme 100 prosent det er mulig å komme.

Ja, man hører mest om de store selskapene: Equinor og Telenor, Aker BP og Kongsberg Gruppen, Orkla og OBOS. Men med NHO i ryggen kan man altså si at:

Små og mellomstore bedrifter er Norges næringsliv.

Nå lurer du kanskje på hvor skillet mellom store og små bedrifter faktisk går. Her er definisjonene hentet fra NHO-artikkelen:

  • Små og mellomstore bedrifter (forkortet SMB) = Bedrifter med under 100 ansatte.
  • Mer spesifikt: 1-20 ansatte = Liten bedrift. 21-100 ansatte = Mellomstor bedrift.

En sannhet som skjuler seg i statistikken som sier at 99 prosent av alle norske bedrifter er SMB, er at de fleste små bedrifter er veldig små (når det kommer til antall ansatte). Av de ca. 600 000 foretakene som finnes i Norge pr. 5. januar 2023 har:

  • Ca. 400 000 av disse har ingen ansatte (altså er de enkeltpersonforetak uten ansatte, eller AS der eier ikke er registrert som ansatt).
  • Ca. 100 000 har 1 - 4 ansatte.

Den bekreftede konklusjonen: Enorm verdiskapning fra de små.

Flere grunner til å klappe små og mellomstore bedrifter på skulderen

Grunnene: Fordi dere helt åpenbart står på; fordi dere tar sjanser, og fordi dere driver med en type inspirerende verdiskapning som journalist og samfunnsøkonom Maria Berg Reinertsen skriver om i en kommentar i Morgenbladet (nr. 9, 2021):

Enten vi er ingeniører, redaktører eller anmeldere så ønsker vi å etterlate oss noe på slutten av arbeidsdagen vår som er mer enn voksende egenkapital, konsernbidrag og økt utbytte til eierne våre. Noe å se tilbake på eller vise frem.

Sitatet fortsetter: «Det oppsiktsvekkende akkurat nå er at det synes som finansavantgarden forstår dette bedre enn noen av dem som lever av å selge mening og refleksjon.»

Et spørsmål som muligens melder seg etter å ha lest dette, er:

Hva har finansavantgarden med ditt lille foretak å gjøre?

Ja, hvor krysser din sti her i kongeriket Norge, hvor du har ditt enkeltpersonforetak eller lille AS, motorveien til finansavantgarden og de store selskapene på verdensmarkedet? Jo, nettopp i dette ønsket:

Å etterlate deg noe på slutten av arbeidsdagen som er mer enn kroner på konto og gjennomført pliktløp – noe å se tilbake på og vise frem.

Er ikke det en essensiell del av det å være selvstendig næringsdrivende – glede av å skape noe eget? Det er ikke det samme som dine barns tegninger på kjøleskapet – pur, uskyldig skaperglede – men det er ikke langt unna. Det er pågangsmot kombinert med gjennomføringsevne.

Kunsten å drive for seg selv

Det sies at en kunstner er et barn som har overlevd overgangen til voksenlivet – at kunstneren er barnet som ikke sluttet å tenke stort og fritt. Med en vri på denne påstanden kan vi kanskje si det samme om selvstendig næringsdrivende? At de har funnet en måte å overføre skapergleden og utforskertrangen til voksenlivet på.

Fotografi av en person som stuper i havet fra en brygge
Kunsten å stupe i det og holde seg flytende.

Dere har sett et behov, fått en idé og tatt de nødvendige stegene som skal til for å starte noe eget. Kanskje ble selskapet ditt til i et inspirert øyeblikk i skogen. Eller kanskje lot du deg inspirere foran TV-en – av andre sesong av Exit?

Skjermbilde fra Exit-episode hvor det i tekstingen står: Jeg må ingenting. Det er en av fordelene med å jobbe for seg selv
Siste episode av Exit: Sesong 2 het passende nok «Regnskapets time».

Eventuelt: Kanskje bygget avgjørelsen din seg opp over flere år, basert på denne følelsen (sitert i samme, tidligere nevnte Morgenbladet-artikkel):

Det er ikke spesielt interessant for ansatte i et selskap å høre at, vel, du er her for å skape formuer for andre mennesker.

– Colin Mayer, professor ved ledelsesstudier fra Oxford University

Hva enn opprinnelseshistorien til ditt foretak er: Vi laget Fiken for at fortsettelsen på historien din skal være så fri for regnskapsbekymringer som mulig.

For til tross for hva det hevdes i Exit: Det er enkelte saker du hvis du jobber for deg selv. Regnskap er en av disse tingene (med mindre – så klart – du arbeider med aksjer i en NRK-serie).

Vi prøvde forsåvidt å erobre Exit-nisjen for noen år siden – med Finansakrobatmodulen vår:

Skjermbilde fra Fiken som viser Finansakrobatmodulen
Vi valgte kanskje feil dato for lanseringen: Det er vanskelig å bli tatt seriøst 1. april.

Fra spøk til revolver: «Vi brenner for at flere små bedrifter skal lykkes!»

Dette ropet finner du på Fiken.no, og vi tror mye av grunnen til at det har resonert med såpass mange, er makten vi gir brukerne våre: Med Fiken klarer de å holde en potensielt stor tidstyv og frustrasjonsmaker ute av bedriften sin.

Resultatet? Tid og rom til å fokusere på det de virkelig brenner for.

Skrevet av

Espen
Author image

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport