Lever næringsoppgaven fra Fiken: Vi frir deg fra stresset!

Espen Stokke

Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, så ligger de klare til å bli sendt – enkelt og greit.

Ja, vi elsker denne følelsen: Å ha levert skattemeldingen og næringsoppgaven!

Men hvis du ikke har vært gjennom dette før, så er det store sjanser for at du gruer deg litt til å begynne. Kanskje har du også utsatt det en stund?

Men det er ingenting å grue seg til: Fiken gjør det veldig enkelt å avslutte forrige regnskapsår og sende inn næringsoppgaven. Som du skal få se: Det er gjort på 1 – 2 – 3!

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.
Fotografi av Fiken-figur med by i bakgrunnen
Grønn utsikt til enkel innlevering av næringsoppgaven.

Hva er en næringsoppgave?

Hva er egentlig dette for en oppgave? Jo, som næringsdrivende er du pliktig til å levere en næringsoppgave sammen med din personlige skattemelding (selvangivelse).

Kortt oppsummert: Næringsoppgaven er en samlet oversikt over alle kjøp og salg foretaket ditt har gjennomført i løpet av et år. Fiken hjelper deg med å legge inn disse fortløpende, og på samme måte kan vi også hjelpe deg med å overføre disse kjøp-og-salg til riktige steder i næringsoppgaven ved årets slutt.

Næringsoppgaven sender du deretter fra Fiken til Altinn, hvor den legges ved som et veldlegg til din personlige skattemelding.

Må jeg levere næringsoppgaven?

Dersom du har et foretak, må du levere din personlige skattemelding hvert år (RF 1030: Skattemelding for formue- og inntektsskatt – personlig næringsdrivende) – uansett om du har hatt omsetning eller ikke. Men dersom du ikke har hatt noen aktivitet i enkeltpersonforetaket ditt trenger du ikke å levere annet enn den personlige skattemeldingen – du slipper altså å levere en næringsoppgave.

Har du et enkeltpersonforetak med driftsinntekter under 50 000 kr i løpet av regnskapsåret (altså 50 000 kr før skatt og eventuelle fradrag), kan du rapportere inn dette resultatet direkte i din personlige skattemelding – du trenger altså ikke å levere en komplett næringsoppgave.

Det finnes noen unntak fra dette unntaket (selv om hver av disse for seg selv ikke er så vanlige):

  • Mva-registrerte må likevel levere næringsoppgave (må ha inntekter på over 50 000 kr for å bli mva-registrert, men kan i ett år likevel komme under grense, og må da levere næringsoppgave).
  • Foretak med drosjevirksomhet.

Er du usikker på hva du må levere, og om du må levere næringsoppgave, anbefaler vi deg å kontakte Skatteetaten for å være på den sikre siden.

Hva er driftsinntekter?

Driftsinntekter er inntekter som et selskap har fra vanlig drift. Det vil typisk være salg av varer eller tjenester. Driftsinntekter er bruttoinntekt – altså inntekt før skatt og eventuelle fradrag. Driftsinntekter minus driftskostnader (utgifter) er lik bedriftens driftsresultat/årsresultat (som er nettoinntekt).

Aksjeselskap må levere næringsoppgave selv om de ikke har hatt aktivitet i løpet av året (aksjekapital må fylles inn, og mange har eiendeler og gjeld selv om de ikke hadde drift i det aktuelle året). Næringsoppgave for AS er ikke knyttet til din personlige skattemelding (fordi et aksjeselskap er et eget skattesubjekt/egen juridisk person).

Slik leverer du næringsoppgaven din

Etter at du har lagt inn og gjort deg ferdig med fjorårets inntekter og utgifter, gjennomføres innleveringen i tre steg:

  1. Avslutning av forrige regnskapsår.
  2. Innsending til Altinn.
  3. Signering i Altinn.

1: Årsavslutning

Når du lukker fjoråret, får du opp en liten liste med kontrollpunkter. Denne enkle kontrollen av regnskapet ditt guider vi deg gjennom, og sier fra hvis det er noen feil du bør ta en titt på. Når alt er grønt og skjønt, er det bare å gå videre til andre del av innsendingen.

Skjermbilde som viser kontrollpunkter inne i Fiken
Klikk deg gjennom kontrollpunktene.

2: Oversending av næringsoppgaven til Altinn

Etter at du har foretatt årsavslutningen, er tallene dine klare til å sendes fra Fiken til Altinn. Fiken har en egen modul for dette, og med ett tastetrykk blir næringsoppgaven opprettet og utfylt. Alle tall fra regnskapet ditt fylles inn på riktig sted i næringsoppgaven.

Før du sender inn, får du en oversikt over hvilke tall fra regnskapet ditt som kommer på hvilke poster i Altinn:

Skjermbilde som viser tall inne i næringsoppgaven
Oversikt over næringsoppgave-tallene dine i Fiken.

Når du klikker på Fortsett til tilleggskjema og Altinn-innsending får du mulighet til å legge ved eventuelle tilleggsskjemaer. Som eier av et enkeltpersonforetak skal du legge ved skjema RF-1224. Her trenger du vanligvis bare å fylle ut feltet «Beskrivelse av næring» for å angi hva slags virksomhet du driver.

Dette feltet brukes ikke til noe spesielt, og det er derfor ikke veldig viktig hva du skriver her. Fiken har fylt ut de andre feltene i skjemaet for deg, så du kan trykke Legg skjema til næringsoppgaven.

Litt avhengig av størrelsen på regnskapet ditt, kan det være ganske mange poster som skal fylles ut, og Fiken sørger gjennom næringsoppgave-modulen for at dette blir riktig utfylt for deg. Det er altså her Fiken sparer deg mye tid: I stedet for at du manuelt overfører tallene dine fra Fiken til næringsoppgave-skjemaet i Altinn, ligger de klare til å bli sendt – enkelt og greit.

Når du har sett gjennom denne informasjonen, og er storfornøyd med hvor langt du er kommet på så kort tid, klikker du deg videre til Send oppgave til Altinn.

GIF som viser innsending av næringsoppgave fra Fiken
Rask innlevering av næringsoppgaven i Fiken.

Og med det er du over på tredje og siste del av innsendingen.

3: Innlevering av skattemeldingen

Etter at næringsoppgaven og andre skjema er sendt til Altinn, vil de ligge ferdig utfylt som vedlegg til din personlige skattemelding (RF-1030).

Du kontrollerer da bare dine personlige forhold (som f.eks. private lån, vanlig lønn og barnehagefradrag) og sender inn skattemeldingen sammen med den ferdigutfylte informasjonen fra Fiken.

Skjermbilde fra Altinn som viser første steg i innsending av skattemeldingen
Klar til innsending!

Avsluttende tips

Nå var jeg på nippet til å skrive: Og verre er det ikke. Men det blir feil. For rett og riktigere er det å si: Og så enkelt er det!

«Har du noen gode råd, på tampen her?» lurer du kanskje nå. Og ja, det har jeg: Kom i gang med innleveringen så hurtig som mulig!

Årsavslutningen kan du gjøre så fort året er ferdig (2021 kan altså avsluttes 1. januar 2022), og da er nesten alt klart for å sende inn næringsoppgaven når Skatteetaten åpner opp for det.

Det kan virkelig ikke sies mange nok ganger: Kommer du i gang i god tid, er det både enklere for deg å hjelpe deg selv, og det er enklere for oss å hjelpe deg.

Hvert år før fristen arrangerer vi både webinarer og live-kurs hvor vi går gjennom innleveringen. Er det lenge til våren, og du har lyst til å ta en titt på hvordan det gjøres, så kan du gjøre det her.

Dette fikser vi sammen: Enkelt – enklere – Fiken!

PS: I disse hjelpeartiklene går vi mer vi mer detaljert gjennom innleveringen, og som du ser: Den største forskjellen på Næringsoppgave 1 (for enkeltpersonforetak), og Næringsoppgave 2 (for AS), er at sistnevnte også skal levere årsregnskap.

Andre nyttige artikler

Author image

Skrevet av

Espen Stokke

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.