Superenkelt regnskap for små bedrifter

Hvordan finne billig regnskapsfører

Som med alle andre tjenester, varierer prisen på regnskapsførere. I dette innlegget forklarer vi hvordan du kan finne billig regnskapsfører som passer dine behov.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Hvem må ha regnskapsfører

Det er ingen lov som sier at du må ha regnskapsfører, og hvorvidt man ønsker å gjøre hele eller deler av regnskapet selv, avhenger gjerne av økonomi, behov, tid og lyst.

Dersom du velger å benytte deg av en ekstern regnskapsfører, må du sørge for at du hyrer en som er statsautorisert (frem til 2023 het dette autorisert regnskapsfører).

Finn billig, autorisert regnskapsfører

Sammenlign billige, autoriserte regnskapsførere og revisorer i Norge som kan hjelpe deg med regnskapet.

Finn en regnskapsfører

Slik gjør du det billigere med regnskapsfører

Vil du bruke så lite penger som mulig på regnskapsfører, så er det i hvert fall to måter å gjøre det på:

  1. Gjøre så mye du kan av jobben selv.
  2. Tilrettelegge så godt som mulig for regnskapsføreren, slik at jobben blir så enkel som mulig.

Eksempler på hva du kan gjøre for å gjøre det enklere for regnskapsføreren er:

  1. Legge inn alle bilag i regnskapet selv.
  2. Være tidlig ute med å levere dokumentasjon frem mot frister.
  3. Gjøre så mye som mulig selv, slik som mva-oppgave og skattemelding, og få regnskapsføreren til å kontrollere før du sender inn.

Hvorfor kan det bli dyrt med regnskapsfører

En viktig grunn til at det kan bli dyrt med regnskapsfører, er at det stilles strenge krav til en autorisert regnskapsfører når det kommer til dokumentasjon av arbeidet som gjøres.

Dette kan være tidkrevende, og du må betale for denne tiden. Kort oppsummert: En regnskapsfører må gjøre mye du ikke må gjøre – hvis du fører regnskapet selv.

Er det trygt å gjøre regnskapet selv

Veldig mange bruker Fiken for å gjøre regnskapet selv, og er veldig fornøyd med det. Dette passer for deg som har enkle behov, og ideelt sett har litt tid og interesse av å sette deg inn i det du må gjøre for foretaket ditt.

Målet med Fiken er å gjøre det mulig å føre regnskapet selv, også for de uten bakgrunn innen økonomi og regnskap. Vi fokuserer på kjøp og salg, dagligdagse ord og uttrykk, og har gått vekk fra komplisert regnskapsterminologi. Vi fremhever også valgene som er aktuelle for de aller fleste små foretak, uten å overlesse med særtilfeller.

Enkelt sagt blir din jobb hovedsakelig å legge inn kjøp og salg, mens Fiken automatisk genererer de nødvendige meldingene og oppgavene basert på jobben du har gjort. Du kan derfor f.eks. sende skattemelding og mva-oppgave direkte fra Fiken til Skatteetaten/Altinn.

Hvorfor må enkeltpersonforetak føre regnskap

Foretak må føre regnskap fordi det å tjene penger på å selge varer og/eller tjenester gjør at man får en del plikter ovenfor myndighetene. For eksempel å kreve inn merverdiavgift (mva), og å levere skattemelding (slik at Skatteetaten beskatter deg riktig). Regnskapet danner altså grunnlaget for slike lovpålagte oppgaver.

Aksjeselskap og andre større foretak må levere det som heter årsregnskap til Brønnøysundregistrene. Forskjellen på dette regnskapet og det et lite eller mellomstort enkeltpersonforetak må levere, er at det er strengere krav til hva det må inneholde, og at denne informasjonen offentliggjøres.

For en bedriftseier er det å føre regnskap en grunnleggende nødvendighet for å vite hvordan den økonomiske situasjonen i firmaet er, for slik å kunne gjøre nødvendige endringer, for eksempel å kutte kostnader, eller å ansatte flere.

Satt på spissen, er hele målet med regnskapet å holde oversikt over inntekter og utgifter, slik at Skatteetaten vet hvor mye du skal betale i skatt – basert på skattemeldingen din. I Fiken kan du generere skattemeldingen automatisk basert på inntektene og utgiftene du eller din regnskapsfører har lagt inn i Fiken.

Er en billig regnskapsfører dårligere enn en dyr

Man kan ikke hevde med noen grad av sikkerhet at en billig regnskapsfører er dårligere enn en dyr. Det man kan si med sikkerhet, er at enkelte merkevarer – altså regnskapsbyråer, i dette tilfellet – er sterkere enn andre, og har et bedre rykte enn andre, og derfor kan ta seg bedre betalt.

De fleste regnskapsførere og regnskapskontorer gjør individuelle vurderinger når de gir deg pris på sine tjenester. Da ser de typisk på:

  • Hvilken bransje du driver i.
  • Antall ansatte og hvilken lønnstype som kjøres (Fastlønn? Timelønn? Provisjon?).
  • Hvor mange bankkontoer selskapet har og hvor mye aktivitet det er på dem.
  • Om selskapet er mva-registrert.
  • Hvilken selskapsform foretaket har (enkeltpersonforetak har som regel enklere forhold enn AS).

Jo større selskapet er, jo mer komplisert og omfattende er ofte regnskapet, og da blir det også dyrere (regnskapsføreren må bruke mer tid). Her kan du lese vår artikkel Hva kan en regnskapsfører gjøre for enkeltpersonforetak.

Dersom det er noe du lurer på om Fiken generelt, eller om gjøre regnskapet i Fiken sammen med en regnskapsfører: Send oss gjerne en e-post på kontakt@fiken.no.

Skrevet av

Joachim
Author image

Statsautorisert regnskapsfører og supportkonsulent i Fiken. Regnskap = Minus er pluss og pluss er minus, men uten pluss blir det ingen minus.

Finn billig, autorisert regnskapsfører

Sammenlign billige, autoriserte regnskapsførere og revisorer i Norge som kan hjelpe deg med regnskapet.

Finn en regnskapsfører

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport