Superenkelt regnskap for små bedrifter

Bankintegrasjon: Hva det er og hvorfor du bør ha det

En integrasjon innebærer å koble et system sammen med et annet for utveksling av informasjon/data. Fiken er for eksempel integrert med over 80 norske nettbanker.

Grunnen til at vi anbefaler deg å ha bankintegrasjon, er av samme grunn som vi anbefaler Fiken: Det gjør regnskapet ditt enklere, og øker sjansen betraktelig for alt blir riktig på første forsøk. Det er vel å foretrekke?

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Bankintegrasjon = enklere regnskap

Bankintegrasjon innebærer altså å koble regnskapsprogrammet ditt sammen med banken din, for eksempel å koble Fiken sammen med Folio.

Skjermbilde fra Fiken som viser knapp for å bestille integrasjon med Folio
Å koble Fken sammen med Folio er en smal sak.

Ved å koble Fiken sammen med nettbanken din kan informasjon – data/transaksjoner/hendelser – sendes både fra regnskapet til banken og fra banken til regnskapet. Dette forenkler både hverdagen din og regnskapsføring som helhet (bankavstemmingen inkludert, som AS og andre selskaper er pålagt).

Det du får med bankintegrasjon er:

Forslag til regnskapsføring

Kontoutskrifter fra nettbanken din hentes automatisk inn i Fiken, tolkes og brukes som utgangspunkt for regnskapsføring og bankavstemming.

Skjermbilde fra Fiken som viser linjer importert fra nettbanken, med analyse og forslag til regnskapsføring.
Her ser du linjer importert fra nettbanken, med analyse og forslag til regnskapsføring.

Mulighet til å send betalinger direkte til nettbank

Når du registrerer en utgift i Fiken, for eksempel et kjøp, betaling av mva, eller en lønnsutbetaling, og har bankintegrasjon, får du en knapp for å sende betalingen til nettbank, slik at alt du trenger å gjøre er å logge deg inn å godkjenne den (i de fleste nettbanker havner betalingene under Godkjenne filer, eller noe lignende).

Illustrasjon som viser muligheten for å sende betalinger til nettbank fra Fiken
Send betalinger rett til nettbanken for godkjenning!

Har du aktivert EHF-mottak og har bankintegrasjon, kommer regningene rett inn i Fiken, og du kan betale og regnskapsfører dem i en smekk, med et par tastetrykk. Her kan du lese mer om EHF: Hva er EHF-faktura, og hvem kan sende og motta EHF?

Saldo fra banken i regnskapet/Fiken

Du ser oppdatert saldo på bankkontoene dine inne i Fiken, og slik blir det enklere å sjekke om du har husket å registrere alt i regnskapet.

Skjermbilde som viser sammenligning av saldo i regnskap og saldo i bank – inne i Fiken.
Sammenligning av saldo i regnskap og saldo i bank – inne i Fiken.

Med saldo fra banken inne i Fiken blir bankavstemming mye enklere ettersom Fiken da vet hva som er fasiten i banken, og kan foreslå eventuelle korreksjoner, for eksempel at det ser ut som du mangler å registrere en betaling.

Skjermbilde fra Fiken som viser forslag til rettinger i regnskapet
Fiken forteller deg hva som eventuelt mangler, og gir deg forslag til utbedring.

Hvordan aktivere bankintegrasjon i Fiken

For å aktivere tilkobling til din nettbank, går du bare til Foretak → Tilleggstjenester inne i Fiken. Bruker du Folio er integrasjonen aktiv på noen få minutter, mens for de andre bankene varierer ventetiden. Det kan ta alt fra noen timer til én uke.

Bankintegrasjon i praksis

Vi har en egen funksjon som heter Banktransaksjoner, og denne hjelper deg med å føre regnskapet ditt basert på inn- og utbetalinger som har skjedd på bankkontoen din. Når du har satt opp integrasjonen mellom nettbanken din og Fiken, vil transaksjonene som har skjedd komme inn i Fiken påfølgende virkedag, klar til bli å registrert (bokført).

Det som er ganske vidunderlig (vi koster på oss et så stort ord) med denne funksjonen, er at det som har skjedd på kontoen din (transaksjonene) blir matchet automatisk med regnskapet ditt – enten med det som allerede er registrert i regnskapet, eller bilag som ligger klare til føring i innboksen.

Basert på hva som blir matchet, får du forslag til hvordan du skal føre dette i Fiken. Er det for eksempel en kjøpskvittering som Fiken har matchet med en transaksjon fra banken, vil du få forslag om å føre dette som et kjøp. Er det en innbetaling på mva til Skatteetaten, vil du få forslag om å føre det som en mva-betaling. Er det et salg (en innbetaling), som her, så foreslår Fiken det.

Skjermbilde fra Fiken som viser at Fiken foreslår hvilke bilag som hører sammen med hvilke banklinjer.
Fiken foreslår hvilke bilag som hører sammen med hvilke banklinjer.

Bankintegrasjon: Vi støtter din bank

Ja, med noen ytterst få unntak, støtter vi alle norske banker. Vi har også gjennomført en undersøkelse blant våre brukere, om bank og bankintegrasjoner, og integrasjonen de var mest fornøyd med, var Folio. Noe som gir mening, da det er med Folio vi har det aller beste integrasjonen.

Integrasjonen med Folio lar deg gjøre alt det vi nevnte tidligere i artikkelen:

  • Send betaling til nettbank
  • Hent saldo til regnskapet
  • Få forslag til regnskapsføring

Hos Folio betaler du 89, 159, 359 kr i måneden for en konto.

Bedriftskonto fra Folio

Med Folio får du en enkel og oversiktlig bedriftskonto, uten bindingstid og skjulte gebyrer. Koblingen til Fiken er gratis, og gjør at store deler av regnskapet går automatisk.

Folio er Fikens-brukernes favoritt!

Skrevet av

Bendik Gill Bakken
Author image

Medgründer og daglig leder i Fiken. Liker enkle ting som entrepenørskap og regnskap.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport