Superenkelt regnskap for små bedrifter

På utkikk etter ny bank til bedriften din?

Det skjer mye i både økonomien og bank-verden for tiden: inflasjon, styringsrente og lønnsoppgjør er stadig oppe i nyhetsbildet, og i både inn- og utlandet skjer det omveltninger i banksektoren.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Her hjemme er fusjonen mellom DNB og Sbanken et eksempel på det siste. Vi har fått en god del spørsmål fra våre kunder om hva som nå skjer med integrasjonen de har med Sbanken, og hvilke alternativer som finnes – det gir vi deg svar på her.

Sbanken Bedrift videresføres ikke som eget finansforetak

I teorien skal ikke du som Fiken-bruker med Sbanken-integrasjon ha merket noen forskjell i Fiken fra 2. mai, 2023, men hva fusjonen innebærer rent teknisk og praktisk, totalt sett, vet heller ikke vi alle detaljene rundt i skrivende øyeblikk. Dette fordi det er to datoer som gjelder her:

  • 2. mai tredde fusjonen i kraft (da skjedde det ikke noe med løsningen til Sbanken).
  • Den faktiske datoen for avviklingen av Sbankens bedriftsbank.

Vi vet per i dag ikke akkurat når det vil skje, men Sbanken skriver på sine nettsider at: «En gang i løpet av perioden august til desember i år får bedriften din tilgang til tjenester og løsninger fra DNB.»

Bedriftsbank for små bedrifter

Det grunnleggende spørsmålet eieren av en (liten) bedrift må stille seg er: Må jeg ha en bedriftskonto? Har du et AS, er svaret ja.

Både til oppstart og drift må et AS ha bedriftskonto – en bankkonto åpnet i et aksjeselskaps navn er en bedriftskonto. Hvis du driver et enkeltpersonforetak, er hovedregelen at du ikke ha bedriftskonto. Dette fordi enkeltpersonforetaket er en del av eierens privatøkonomi. Vi anbefaler det likevel på det sterkeste, dette fordi en egen konto for foretaket nettopp skiller privatøkonomien fra foretakets økonomi.

Med en bedriftskonto blir det enklere å ha oversikt over økonomien i bedriften, og det blir enklere å føre regnskapet. Andre fordeler med å ha bedriftskonto, er at den kan integreres med regnskapsprogrammet ditt, og at den kan kobles til kassakreditt (en type åpent lån/rammelån mellom en bedrift og en bank).

Disse bankene har integrasjon med Fiken

Med noen ytterst få unntak, støtter vi alle norske banker – mange flere enn de som er listet opp der. Det betyr at du som Fiken-kunde stort sett kan velge og vrake når det kommer til valg av bedriftsbank.

Kundeundersøkelse og Fiken-brukernes bank-favoritt

Grunnen til at vi her velger å fokusere på Folio, er at vi i slutten av 2022 gjennomførte en undersøkelse blant våre brukere, om bank og bankintegrasjoner, og bank-løsningen de var mest fornøyd med, var Folio. Noe som også gir mening, da det er med Folio vi har det aller beste integrasjonen.

Kort oppsummert: Det integrasjonen med Folio gir deg, er muligheten til å:

  • Sende betaling til nettbank
  • Hente saldo til regnskapet
  • Få forslag til regnskapsføring

Og kanskje best av alt: Integrasjonen er gratis. Les mer om integrasjonen i avsnittet Slik fungerer Folio med Fiken.

For de andre bankene er standardprisen for integrasjon (fra Fikens side) 59 kr i måneden, men det er viktig å huske på at på toppen av dette kommer bankenes egne priser.

Hos mange banker et det gratis å etablere bedriftskonto, deretter kommer det gebyrer for bruk av tjenestene, som bankkort og nettbank, inn- og utbetalinger, KID-avtale og integrasjoner med regnskapet, Vipps og betalingsterminal etc.

Hva er Folio

Folio er enkel nettbank skreddersydd for små bedrifter og selvstendig nærings­drivende. De leverer en bruker­vennlig bank-løsning som gir deg oversikt og trygghet, slik at du kan fokusere på andre ting enn bank og regnskap.

Med Folio har du full kontroll på alle dine kjøp når du bruker deres bedrifts­kort sammen med appen. Du får da bokført kjøpene dine med det samme, og får en varsling på mobilen når penger går ut av konto. Folio har også tatt grep med hensyn til sparing for bedrifter:

De aller fleste bedrifts­banker har veldig lav rente, men Folios sparekonto følger styringsrenten: Blir den høyere, blir også renten på dine innskudd høyere (det samme skjer når den synker).

Hva koster Folio

Folio tilbyr tre forskjellige prisløsninger, som du kan se under her. Både Mini, Standard og Avansert inkluderer integrasjon med Fiken.

Mini koster 89 kr i måneden og inkluderer:

  • Bedrifts­konto med kort og bokføringsapp
  • Send bilag til regnskapet
  • Bestill kort til kolleger
  • Integrasjon med Fiken

Standard koster 159 kr i måneden og inkluderer:

  • Bedrifts­konto med kort og bokføringsapp
  • Send bilag til regnskapet
  • Bestill kort til kolleger
  • Integrasjon med Fiken
  • Motta betaling med KID og BankAxept
  • Lønn, skatte­trekkskonto

Avansert koster 359 kr i måneden og inkluderer:

  • Alt fra Mini og Standard
  • Betalings­integrasjoner via MPS (Nets) med en rekke regnskapsprogrammer og andre systemer
  • Mulighet til å gi så mange du vil full tilgang til driftskontoen

Hvordan bli kunde hos Folio

Å bli kunde hos Folio er gjort i håndvending. Hos mange banker er opprettelsen av kundeforholdet en lang og møysommelig prosess, som kan ta flere uker, av og til over en måned. Hos Folio vil det i de aller feste tilfeller gå raskere.

Bedriftskonto fra Folio

Med Folio får du en enkel og oversiktlig bedriftskonto, uten bindingstid og skjulte gebyrer. Koblingen til Fiken er gratis, og gjør at store deler av regnskapet går automatisk.

Folio er Fikens-brukernes favoritt!

Slik fungerer Folio med Fiken

Ved å koble sammen Fiken og Folio får du kontobevegelsene direkte inn i regnskapet, du kan sende betalinger til Folio og få push-varsling når de er kommet frem (det gjør de umiddelbart), og du får også oversikt over hvor mye penger du har på konto til enhver tid – direkte fra Fiken.

Når du bruker Folios bedriftskort, kan du se utgiften i Fiken med en gang betalingen er gjennomført, og Folio vet akkurat hvor, når og omtrent hva du brukte penger på. Trykk på varselet du får opp i appen og legg til kvittering i en fei. Regn­skapet er alltid oppdatert, og du sparer masse tid!

Hva vil det si å ha bankintegrasjon

Bankintegrasjon innebærer å koble regnskapsprogrammet ditt sammen med banken din, f.eks. Fiken sammen med Folio.

Ved å koble Fiken sammen med nettbanken din kan informasjon – data/transaksjoner/hendelser – sendes både fra regnskapet til banken og fra banken til regnskapet. Dette forenkler både hverdagen din og regnskapsføring som helhet (bankavstemmingen inkludert, som AS og andre selskaper er pålagt).

Forslag til regnskapsføring

Kontoutskrifter fra nettbanken din hentes automatisk inn i Fiken, tolkes og brukes som utgangspunkt for regnskapsføring og bankavstemming.

Skjermbilde fra Fiken som viser linjer importert fra nettbanken, med analyse og forslag til regnskapsføring.
Her ser du linjer importert fra nettbanken, med analyse og forslag til regnskapsføring.

Send betalinger direkte til nettbanken

Når du registrerer en utgift i Fiken, f.eks. et kjøp, betaling av mva, eller en lønnsutbetaling, og har bankintegrasjon, får du en knapp for å sende betalingen til nettbank, slik at alt du trenger å gjøre er å logge deg inn godkjenne den (i de fleste nettbanker havner betalingene under Godkjenne filer, eller noe lignende).

Illustrasjon som viser muligheten for å sende betalinger til nettbank fra Fiken
Send betalinger rett til nettbanken for godkjenning!

Har aktivert EHF-mottak og har bankintegrasjon, kommer regningene rett inn i Fiken, og du kan betale og regnskapsføre dem i en smekk, med et par tastetrykk. Her kan du lese mer om EHF: Hva er EHF-faktura, og hvem kan sende og motta EHF?

Saldo fra banken direkte i Fiken

Du ser oppdatert saldo på bankkontoene dine inne i Fiken, og slik blir det enklere å sjekke om du har husket å registrere alt i regnskapet.

Skjermbilde som viser sammenligning av saldo i regnskap og saldo i bank – inne i Fiken.
Sammenligning av saldo i regnskap og saldo i bank – inne i Fiken.

Med saldo fra banken inne i Fiken blir bankavstemming mye enklere ettersom Fiken da vet hva som er fasiten i banken, og kan foreslå eventuelle korreksjoner, f.eks. at det ser ut som du mangler å registrere en betaling.

Skjermbilde fra Fiken som viser forslag til rettinger i regnskapet
Kort oppsummert: Med bankintegrasjon får du mer automatikk inn i regnskapet, og en større grad av kontroll.

Slik setter du opp Folio med Fiken

Når du har opprettet Folio-kontoen din, er det såre enkelt å koble Fiken til Folio. Du går bare til Foretak → Abonnement/Moduler inne i Fiken, klikker på Bestill integrasjon under Bankintegrasjon, og søker etter/finner Folio.

Med Folio er integrasjonen aktiv på noen få minutter (for andre banker varierer ventetiden, og det kan ta alt fra noen timer til én uke).

Bedriftskonto fra Folio

Med Folio får du en enkel og oversiktlig bedriftskonto, uten bindingstid og skjulte gebyrer. Koblingen til Fiken er gratis, og gjør at store deler av regnskapet går automatisk.

Folio er Fikens-brukernes favoritt!

Hvis det er noe du lurer på om Fiken generelt, eller om å bruke Folio sammen med Fiken – send oss en e-post på kontakt@fiken.no. Har du spørsmål om Folio – send dem en e-post på hei@folio.no

Skrevet av

Bendik Gill Bakken
Author image

Medgründer og daglig leder i Fiken. Liker enkle ting som entrepenørskap og regnskap.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport