Superenkelt regnskap for små bedrifter

Forfatter + Fiken regnskap: Nina Lykke

Vi har snakket med Nina Lykke om frustrasjon, glede og regnskapsføring i forfatterrollen. Hun fortalte oss at regnskap aldri har vært enklere, og røpte at hun kommer med ny bok til høsten (høsten 2022).

Jeg valgte Fiken fordi jeg, i likhet med de fleste, har en meningsløs sperre når det gjelder alt mulig som handler om regnskap, og da særlig ordene «debet» og «kredit», som er to ord som jeg ennå ikke helt forstår. Da kan jeg bedre forholde meg til formuleringer som Jeg har kjøpt noe og Jeg har solgt noe. Sist men ikke minst: Jeg er grafisk designer, og i første omgang var det derfor Fikens rene og enkle design som appellerte til meg.
Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Kosmos eller kaos

«Men eg vil satse på kunstfeltet, mot kaos skal eg sloss,» synger Stein Torleif Bjella. Er det orden som råder, fra kjøp og salg, til mva-meldinger og innlevering av skattemeldingen – selv i et såkalt fritt yrke? Det ville vi finne ut av.

Det som gjorde det ekstra morsomt for oss å slå av en prat med Nina, er at hun ikke bare er en bejublet forfatter, men også Fikens kunde nummer 60 000! Det fant vi ut da vi bikket 60 tusen for litt siden, og fintelte i systemet.

Fem spørsmål og fem svar

Hei, Nina. Nei og atter nei kunne gjort seg som tittelen på en kollektivroman om selvstendig næringsdrivendes innstilling til regnskap, men den handler altså om «kjernefamiliens kår i et samfunn hvor øyeblikkets lyst er den edleste ledestjerne.» Er vi blitt for dårlige til å takle ulysten? Alt skal være nytt og gøy hele tiden, og er det ikke det, så gidder vi ikke?

Jeg tror ikke vi er dårligere mennesker enn før i tiden, men vi har aldri hatt så mange distraksjoner i form av underholdning og stimuli i alle mulige former, så vi har nok aldri før vært mer ukonsentrerte.

For å vri dette over mot regnskap – på en noe hardhendt måte: Det går en rød tråd av frustrasjon gjennom dine bøker, helt fra debuten Orgien, og andre fortellinger til din foreløpig siste roman, Full spredning. Hva er mest frustrerende i regnskapet til en forfatter, og finnes det noe som minner om glede i det, i å fikse det selv?

Det mest frustrerende ved å være forfatter er usikkerheten – på alle plan. Helt fra selve skrivingen og til usikre inntekter. Samtidig er all denne usikkerheten også stimulerende.

Jeg liker å regnskapsføre et bilag inn på riktig konto og vite at nå finnes dette bilaget overalt der inne, på kontooversikten, i resultatregnskapet, balansen, næringsoppgaven. Det er genialt. Men bare så det er sagt: Jeg har en regnskapsfører som sjekker at alt er riktig ved årsslutt.

Portrett av Nina Lykke.
Tatt ut av sammenheng høres det nesten for bra ut: «Jeg liker å regnskapsføre et bilag.» Foto: Agnete Brun/Forlaget Oktober.

Hva gjorde at du valgte Fiken, og ikke en annen løsning, eller regnskapsfører til hele jobben?

Jeg valgte Fiken fordi jeg, i likhet med de fleste, har en meningsløs sperre når det gjelder alt mulig som handler om regnskap, og da særlig ordene «debet» og «kredit», som er to ord som jeg ennå ikke helt forstår. Da kan jeg bedre forholde meg til formuleringer som Jeg har kjøpt noe og Jeg har solgt noe. Sist men ikke minst: Jeg er grafisk designer, og i første omgang var det derfor Fikens rene og enkle design som appellerte til meg.

Ja, debet, kredit og dobbel bokføring oppfattes jo trusler av folk flest. Hva er verst: Skattemeldingen eller skrivesperre? Er løsningen på begge: «Bare gjør det!»?

Skattemeldingen er ingenting sammenlignet med skrivesperre. Og ja, løsningen på begge er - evig og alltid - «Bare gjør det». Sett deg ned, og bli sittende.

Hvordan løser du regnskapet rent praktisk – setter du av en fast dag? Hvilke råd ville du gitt til en debutant – og andre selvstendig næringsdrivende – som også skal debutere som regnskapsfører?

Jeg må være a jour hver eneste dag, ellers hoper det seg opp. Mitt råd til alle kulturarbeidere og selvstendig næringsdrivende som er redde for regnskap: Det har aldri vært så lett som nå. Fiken svarer raskt på alle spørsmål, og på nettet kan man finne svar på nesten alt. Ikke bare på Skatteetaten.no, men uansett hva man lurer på, finnes svaret nesten alltid et eller annet sted der ute.

Grunnleggende regnskap og ... andre ting for viderekomne.

Daglig terapi

Til slutt: Ordet fritt. Noe du vil legge til for egen regning?

Jeg skriver på ny bok som kommer til høsten, og er derfor nå, mer enn noensinne, glad for å ha kontroll på i hvert fall regnskapet. Jeg vil gå så langt som til å si at jeg bruker det å gå inn på Fiken – og få bekreftet at alt er i orden – som daglig terapi.

Og helt på tampen: De som ikke har lest noe av deg, hvor skal de begynne? Og for de som har lest alt du har skrevet, kan du anbefale en av dine favoritter?

Begynn gjerne med Orgien og andre fortellinger, i den finnes kimen til alle de tre neste bøkene, samt den jeg skriver på nå. Og så vil jeg anbefale Veggen av østerrikske Marlen Haushofer.

Et relevant, om enn ikke vanlig, spørsmål

«I would prefer not to.» Hvem var det som sa det?

Det var Herman Melville, gjennom sin karakter Bartleby. Det handlet riktignok ikke om å gjøre regnskapet selv, men hadde det vært tilfelle, er vi sikre på at Ninas erfaring med Fiken ville overbevist ham om å bli sin egen regnskapsfører. «Yes, I would prefer to do it myself,» tror vi han ville sagt da.

I cirka samme sporet

Skrevet av

Espen
Author image

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport