Superenkelt regnskap for små bedrifter

Når kommer skattepengene i 2024

Når vi snakker om skattepenger og «Når kommer skattepengene?» i denne sammenhengen, snakker vi om de pengene privatpersoner og bedrifter kan få tilbake fordi de har betalt inn for mye skatt. Dette kalles gjerne å ha skatt til gode, som jo er et gode.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Når kommer skattepengene 2024

For privatpersoner kan skattepengene kan komme så raskt som 1 til 2 uker etter at du fått skatteoppgjøret ditt, men det kan også ta opptil seks måneder. Skatteetaten opplyser om at de fleste privatpersoner får skatteoppgjøret sitt i juni.

Enkelte kan få skatteoppgjøret allerede i april og mai, mens andre igjen ikke får det før på høsten – de siste i oktober. Det er altså forskjell på privatpersoner og selskaper/foretak: Hopp til avsnittet om skattepenger for selskaper.

Dette er datoene Skatteetaten har oppgitt for skatteoppgjøret i 2024:

 • De første forhåndsutfylte skattemeldingene sendes ut til lønnsmottagere og pensjonister fra 7. mars. 21. mars skal alle ha fått skattemeldingen sin klar til innlevering.
 • De fleste lønnsmottakere og pensjonister får skatteoppgjøret i juni. Noen får det tidligere, mens andre får det mellom august og november.
 • 26. juli sendes de siste skatteoppgjørene ut før sommeren.
 • Skatteoppgjøret starter opp igjen etter sommeren 21. august, og forsetter utover høsten. Vanligvis har alle fått skatteoppgjøret sitt innen utgangen av oktober.

Når skattepengene for privatpersoner kommer, kan oppsummeres slik:

 • For å få eventuelle skattepenger du har til gode, må du først levere skattemeldingen din. Skatteetaten begynner som regel å sende ut skattemeldingen til privatpersoner i begynnelsen av mars, altså i midten av mars 2024 for inntekståret 2023. Denne må signeres digitalt, og leveres tilbake med eventuelle rettinger og korrigeringer.
 • Fristen for å levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april, men jo tidligere du leverer den, jo tidligere får du skatteoppgjøret/skattepengene dine (for privatpersoner som har et ENK er fristen 31. mai).
 • Etter at du har levert skattemeldingen din, tar det ta alt fra én uke opptil seks måneder før du får skatteoppgjøret ditt. Du får en melding fra Skatteetaten når skatteoppgjøret ditt er klart.
 • Dersom skatteoppgjøret ditt viser at du har har skatt til gode, vil skattepengene dine som regel bli utbetalt 1 til 2 uker senere. Det kan også gå så raskt som et par dager, men her gir Skatteetaten ingen eksakte datoer på dette.

Du får beskjed på sms og e-post når skatteoppgjøret er tilgjengelig, og du logger deg inn Altinn eller hos Skatteeaten  for å få tilgang til det. Her vil du da få vite om du har penger til gode, eller må betale restskatt.

Hvordan få skattepengene raskere

Jo tidligere privatpersoner leverer skattemeldingen sin, jo tidligere får de sine eventuelle skattepenger på konto. Dette er fordi skatteoppgjøret gjennomføres fortløpende, til forskjell fra tidligere, da de aller fleste fikk utbetalt skattepengene på samme dato, ofte i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

Når kommer skattepengene for bedrifter

Næringsdrivende får alltid skatteoppgjøret og eventuelle skattepenger på høsten, aldri på våren og sommeren slik som privatpersoner. For å få skatteoppgjøret/skattepengene, må næringsdrivende levere skattemeldingen sin. Fristen for det er 31. mai – altså 31. mai 2024 for regnskapsåret 2023.

Det er litt uenighet om hvorvidt det å levere skattemeldingen sin tidlig – i god tid før fristen – gjør at bedrifter får skatteoppgjøret tidligere, men vår erfaring tilsier det. Så selv om fristen er for å levere skattemeldingen er 31. mai, så åpner Skatteetaten som regel opp for at den kan leveres så tidlig som midten av februar.

Vi anbefaler alle vår kunder å levere skattemeldingen så fort det er mulig fordi:

 • Du får raskere hjelp fra vår kundestøtte tidlig på våren (dersom du trenger hjelp med noe)
 • Du kan legge fjoråret bak deg og fokusere på det nye året
 • Du sannsynligvis får skatteoppgjøret ditt tidligere ved å gjøre det

Hva er skatteoppgjøret

Skatteoppgjøret er en oversikt over beregnet skatt: Hvor mye som eventuelt gjenstår å betale (restskatt), eller hvor mye man har til gode (fordi man har betalt inn for mye skatt).

Skatteoppgjøret sendes ut årlig av Skatteetaten til både personlige skatteytere (lønnsmottagere, pensjonister og selvstendig næringsdrivende), samt selskaper og andre skattepliktige.

Skatteoppgjøret er basert på skattemeldingen som både privatpersoner og næringsdrivende er pliktig å levere. For pensjonister og privatpersoner som får vanlig lønn/pensjon, er fristen for å levere skattemelding (også kalt selvangivelsen) 30. april, mens for næringsdrivende er det 31. mai – året etter det gjeldende året. Fristen for inntekståret 2023, er altså 30. april 2024 for privatpersoner, og 31. mai 2024 for næringsdrivende.

Du får beskjed på sms og e-post når skatteoppgjøret er tilgjengelig, og du logger deg inn på www.altinn.no eller www.skatetetaten.no for å få tilgang til det. Perioden når skatteoppgjøret er klart er den samme hvert år: Mellom slutten av mars og slutten av oktober (næringsdrivende får aldri skatteoppgjøret før på høsten, som regel i månedsskiftet september/oktober).

Hvor finner jeg skatteoppgjøret – se skatteoppgjøret ditt

Når skatteoppgjøret ditt er klart, får du både SMS og e-post fra Skatteetaten. Den har gjerne overskriften NORDMANN OLA har fått en ny melding fra Skatteetaten, og innholdet opplyser om at:

Du har fått en ny melding "Ditt skatteoppgjør". Logg inn på Min side via Skatteetaten sin nettside for å lese innholdet.

Med hilsen

Skatteetaten

Da logger du deg deretter inn i Altinn. Har du et enkeltpersonforetak, vil du finne skatteoppgjøret i din personlig innboks i Altinn. Dette skyldes at et enkeltpersonsforetak er knyttet til din personlige skattemelding. Har du et AS, er selskapet en egen juridisk person, og har derfor en egen skattemelding og et eget skatteoppgjør, uavhengig av deg som privatperson.

Hva er restskatt

Restskatt er et betalingskrav fra Skatteetaten. Når privatpersoner eller selskaper får krav om å betale restskatt, er det fordi de har betalt inn for lite skatt.

Når du sender inn skattemeldingen din, vil Skatteetaten med det samme vise hvor mye de tror du skal betale i restskatt, eller får tilbake. Det endelig beløp kommer i skatteoppgjøret.

En vanlig grunn til at du får restskatt, er at du har tjent mer enn du regnet med – uten å ha bestilt et nytt, høyere krav til forskuddsskatt fra Skatteetaten.

Spar penger med tilleggsforskudd

Når du sender inn skattemeldingen din, vil Skatteetaten vise hvor mye de estimerer at du skal betale i restskatt (hvis du får restskatt). Betaler du som næringsdrivende dette før 31. mai, slipper du renter på restskatten. Det står som regel kontonummer og KID når du har levert skattemeldingen, men du kan også generere eget KID-nummer i lenkene under:

Er du noe du lurer på med hensyn til skatt for et foretak der du bruker Fiken? Ikke nøl med å ta kontakt på kontakt@fiken.no.

Vanlige, nesten identiske, spørsmål om skattepengene

Er det dette skattepenga mine går til?

Svaret er ja hvis du med DETTE mener finansiering av samfunnets fellesgoder – som veier, helsetjenester, utdanning, pensjon og forsvaret.

Når får man tilbake på skatten 2024?

Man får tilbake på skatten i 2024 mellom april og oktober. De fleste privatpersoner får skatteoppgjøret sitt i juni, og eventuelt skatt til gode får man som regel på konto 1 til 2 uker senere.

Du får beskjed på sms og e-post når skatteoppgjøret er tilgjengelig, og du logger deg inn www.altinn.no eller på Skatteetaten.no for å få tilgang til det. Her vil du da få vite om du har penger til gode, eller må betale restskatt.

Når kommer skattepengene på konto?

Skattepengene kommer som regel på konto 1 til 2 uker etter at du har fått skatteoppgjøret ditt, men det er forskjell på privatpersoner og foretak. Se egen avsnitt i artikkelen over her.

Hva er tilleggsforskudd?

Tilleggsforskudd er at næringsdrivende betaler inn ekstra skatt – på toppen forskuddsskatten de allerede har betalt. Dette velger mange å gjøre når de ser at de har betalt inn for lite skatt. Fordelen med å betale tilleggsforskudd, er at du slipper å betale renter på den eventuelle restskatten. Tilleggsforskudd må betales innen 31. mai. For å betale inn går du til Skatteetatens side Lag KID-nummer for skatt for bedrift.

Når kommer skattepengene 2023?

Skattepengene 2023 kom på våren/sommeren for de fleste privatpersoner og på høsten for næringsdrivende. Disse skattepengene gjaldt for inntektsåret 2022.

Skattepengene for inntektsåret 2023 kommer i juni 2024 for de fleste privatpersoner, og på høsten for næringsdrivende.

En del privatpersoner må derimot også vente til høsten med å få skatteoppgjøret/skattepengene.

For mer informasjon, se egne avsnitt i artikkelen du akkurat nå er inne på (bare skroll litt opp i lende).

Når utbetales skattepengene?

Skattepengene utbetales som regel 1 til 2 uker etter at du har fått skatteoppgjøret ditt. Skatteoppgjøret for privatpersoner kommer på våren/sommeren for de fleste, mens næringsdrivende må vente til høsten. Trøsten for de som må vente til høsten? Is og brus og humlesus! Så fremt de ikke er blitt utryddet, da (humlene, altså – ikke skattepengene).

Skrevet av

Andreas
Author image

Fagkonsulent i Fiken, statsautorisert regnskapsfører og revisor. Mål om at Fiken-brukere ikke kjenner seg igjen i Albert Einsteins sitat: The hardest thing in the world to understand is the Income Tax

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport