Endelig juni og Pride! For å feire, har vi satt farger på noe folk flest gleder seg til å se i innboksen. Fakturaen. Fargerike fakturaer kan skape litt hverdagsglede, men enda viktigere: Vi donerer penger til Amnesty for hver gang de sendes fra Fiken.
En regnbue-hva-for-noe?
En regnbue-faktura er helt enkelt en alternativ mal på fakturaene du kan velge å sende gjennom Fiken. Mottar du en slik faktura, vil du se den lille teksten Vi feirer Pride 2023, og et regnbueflagg langs margen. Og vi diskriminerer ikke: både de digitale og analoge (papir)fakturaene får ta del i feiringen. Med denne subtile markeringen, håper vi å gi Pride litt mer av den oppmerksomhet det fortjener.
For brukere av Fiken, er det veldig enkelt å ta del i feiringen. Både i foretaksinnstillingene eller fakturasidene finner du en ny sjekkboks. Ett klikk på Aktiver regnbue-faktura-sjekkboks, så blir alle fakturaer du sender ut i juni fargelagt (fakturaene beholder regnbue-malen ut juni, eller til du velger deaktivere den):
Aktiveringen setter også i gang en liten feiring i seg selv inne i applikasjonen. Vi donerer 1 kr til Amnesty International i Norge sitt LHBT+-arbeid for hver sendte regnbue-faktura, så vi håper så mange som mulig velger å aktivere dette og blir med oss i feiringen av Pride (for Fiken-brukeren og faktura-mottaker koster det selvfølgelig ingenting). Slik ser fakturaen ut:
En fargerik feiring med et tungt bakteppe
Fargerike folketog er sannsynligvis det de fleste forbinder med Pride. Sett fra utsiden kan kanskje denne feiringen oppfattes useriøs og overfladisk. Det er derimot ikke tilfeldig at Pride feires på en så synlig måte.
Skeive mennesker er en del av mangfoldet som er usynlig. Det er i utgangspunktet ikke mulig å se at en person er skeiv, og denne usynligheten gjør det både vanskelig å fange opp hvordan LHBT+-personer har det, og hvorvidt bedrifter og organisasjoner har nok representasjon blant ledelse og ansatte med LHBT+-bakgrunn. Denne usynligheten gjør det også utfordrende å gjennomføre konkrete tiltak for å forbedre livene til skeive.
Å være annerledes og skille seg ut er alltid vanskelig. For LHBT+-personer er identiteten forbundet med mye skam. Flere er så redde for å bli oppdaget, at de bruker mesteparten av energien sin på å skjule legning og identitet. Selv i 2023 er det fortsatt 64 land i verden hvor det å være homofil er ulovlig, og man kan dømmes til døden eller få lange fengselsstraffer for å være det.
I Norge er det heldigvis ikke lengre ulovlig å være LHBT+. Likevel er det mange som sliter med diskriminering og skam også her til lands. Dette skaper tydelig negative effekter for samfunnet, bedrifter og — mest av alt — enkeltindividene det gjelder. Å leve i konstant skam, og i redsel for å bli oppdaget, skaper store psykiske påkjenninger, og det straffer seg også økonomisk. Sammenlignet med den øvrige befolkningen, har dobbelt så mange LHBT+-personer økonomiske problemer og kliniske depresjonsdiagnoser, ifølge SSB.
I år er det kanskje ekstra viktig å markere Pride i Norge, etter terroren som fant sted i fjor sommer utenfor og inne på det skeive utestedet London i Oslo. Skeive opplever ofte blind vold, men terroren skapte en økt generell frykt i den skeive befolkningen. Det er dermed fortsatt viktig å kjempe for skeives rettigheter og levekår, gjennom holdningskampanjer, økt synlighet og politiske initiativ.
Fra regnbuevasking til regnbue-faktura
Hvorfor endte vi opp med å feire Pride med en regnbue-faktura?
En nysgjerrig Slack-melding ble sendt til alle som jobber i Fiken,og det satte i gang en diskusjon om hvordan vi kunne feire Pride: Alt fra små grep som å pynte kontoret, morsomme forslag, som å ha et modelltog i Pride-farger (et “Pride-tog”) kjørende rundt i lokalet — til mer seriøse diskusjoner om hva vi ønsket å oppnå.
Vi diskuterte blant annet kritikken mot Pride. Selv om noen kan oppleve Pride som politisk, er det viktig å få frem at kjernen i Pride-markeringen er en kamp for grunnleggende menneskerettigheter – at mennesker skal kunne være seg selv uten å måtte oppleve skam og diskriminering. Noen kampsaker, som de rundt kjønnsidentitet, er mer forståelig at skaper debatt — da det er krevende spørsmål som kan endre språket vårt og hvordan vi forstår samfunnet vårt. Det ble dermed viktig å finne en god balansegang mellom en synlig støttemarkering og det å la brukerne av Fiken selv velge om de ønsker å ta del i feiringen.
Pride-markeringer kan ofte bli regnbuevasking: Det å pynte seg utad og potensielt profitere på Pride, uten å faktisk gjøre noen forskjell for det skeive miljøet, som å bytte logoen til en Pride-versjon, og si seg fornøyde med det. For oss ble dette viktig å unngå. 'Mangelen' på Fiken-logo i regnbuens farger er med andre ord et bevisst valg (til forskjell fra 'valg' av legning).
Vi endte altså opp med to mål: Å skape oppmerksomhet rundt Pride, og støtte organisasjoner som jobber med mer langsiktig rettighetsarbeid for LHBT+-personer. For å pynte lokalene våre, kjøpte vi inn titalls regnbueflagg fra Oslo Pride, og for å eksponere flest mulig for Pride, endte vi opp med å lage en regnbue-faktura. En faktura-mal med regnbue-tema.
Gjennom Fiken sendes det mange tusen fakturaer daglig. For å skape en ekstra motivasjon til å ta i bruk regnbue-fakturaen, donerer altså Fiken 1 kr til Amnesty International i Norge sitt arbeid for å bedre rettighetene og livene til LHBT+-personer både i Norge og verden ellers. Så jo flere regnbue-fakturaer som blir sendt, jo mer støtte gir vi til Amnesty.
Ha en fin Pride-feiring i år! 🏳️🌈