Superenkelt regnskap for små bedrifter

Når er det overtid? Vi forklarer deg reglene!

På de fleste arbeidsplasser er det perioder hvor det er mer å gjøre enn ellers, og da kan det være nødvendig å jobbe overtid. Men kan din arbeidsgiver pålegge deg å jobbe overtid? Hva sier egentlig loven om overtid? Og hva skal du ha betalt når du jobber ekstra? Her går vi gjennom det du trenger å vite.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Hva er overtid

Overtid er arbeid som går utover den alminnelige arbeidstiden, som vanligvis er 40 timer per uke i Norge, etter arbeidsmiljøloven. Jobber du mer enn dette, regnes timene i de fleste tilfeller som overtid, og du har krav på overtidstillegg.

Overtid for deltidsansatte

En ansatt som for eksempel er ansatt i en 60 prosent-stilling har naturligvis rett på lønn for alle timer hen jobber, men har først rett på overtidsstillegg når hen har jobbet over det som tilsvarer en 100 prosent-stilling.

De 40 prosentene som må jobbes før den deltidsansatte overstiger en 100 prosent-stilling kaller arbeidstilsynet merarbeid.

Merarbeid er altså den tiden du som deltidsansatt jobber utover det som står i arbeidskontrakten din – men uten å gå over grensen for full stilling.

Når har du krav på overtid

Som hovedregel har du har krav på overtidstillegg hvis du jobber mer enn 9 timer på én dag eller mer enn 40 timer i løpet av en uke.

Fordi en vanlig arbeidsdag er 7,5 timer (pluss en halvtime lunsj du ikke får betalt for), vil det i praksis si at du har rett på overtidsbetaling når du har jobbet mer enn én og en halv time mertid på én dag (se avsnittet over for definisjonen av mertid).

Det som kan være litt forvirrende, er at du per definisjon kan jobb én time ekstra hver dag på en arbeidsuke, altså 8,5 timer x 5 uten å ha krav på overtidstillegg i henhold til dagsgrensen på 9 timer.

Men fordi 8,5 timer x 5 blir 42,5 timer i løpet av én uke, så har du ifølge loven krav på 2,5 timer med overtidstillegg, fordi disse 2,5 timene overstiger ukesgrensen på 40 timer.

Overtid og avvikende arbeidstider

Hvis du har avtalt en annen arbeidstid – for eksempel jobber turnus eller skift – kan grensene for når det blir overtid være litt annerledes. Dette åpner arbeidsmiljøloven for.

Det finnes også arbeidsplasser der man får overtidsbetalt så fort man jobber mer enn 7,5 timer på en dag.

Hva er reglene for overtid

Arbeidsmiljøloven sier at du kan jobbe maks 10 timer overtid per uke og maks 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker.

I løpet av ett år kan du ikke jobbe mer enn 200 timer overtid i året hvis du ikke har en skriftlig avtale som tillater dette.

Som med all annen arbeidstid, må både du og din arbeidsgiver dokumentere overtiden og sikre at reglene følges.

Fotografi av to Fiken-ansatte som jobber på kvelden, i syden.
Er det overtid hvis du jobber på kvelden, i syden, og GLISER?

Når er det 50 prosent og 100 prosent overtid

Ifølge arbeidsmiljøloven har en arbeidstaker krav på et overtidstillegg på minst 40 prosent av avtalt timelønn ved overtidsarbeid.

I stedet for å få utbetalt overtidstillegg er det mulig for arbeidstaker og arbeidsgiver å avtale at overtidstimene tas ut som avspasering. Det betyr at den ansatte får fri i stedet for å få ekstra lønn.

Hvis du for eksempel har jobbet to timer overtid med 50 prosent tillegg, kan du avspasere de to timene, og få overtidstillegget utbetalt. Overtidstillegget faktisk utbetales – det kan ikke avspaseres (ifølge Arbeidstilsynet).

100 prosent overtid

Arbeidsmiljøloven sier ingenting om 100 prosent overtidstillegg – den sier kun at du har rett på minst 40 prosent tillegg i timelønnen din når du jobber overtid.

Grunnen til at det likevel er vanlig å få et overtidstillegg på 100 prosent i visse tilfeller av overtidsjobbing, er at den ansatte har fått dette spesifisert i arbeidskontrakten sin og/eller i tariffavtalen som gjelder på arbeidsplassen.

Hvis det gjelder deg, kan du altså ha rett på 100 prosent i overtidstillegg. Dette gjelder som regel hvis du jobber overtid på søndager eller helligdager, eller hvis overtiden skjer på natten.

Nattarbeid regnes ofte mellom 21:00 og kl. 06:00, men dette kan variere ut fra avtaler eller tariffavtaler. Å jobbe på slike tidspunkter anses som mer belastende, og derfor kan du få et høyere tillegg.

Noen arbeidsavtaler kan for eksempel gi 100 prosent tillegg også på lørdager etter et visst klokkeslett. Derfor kan det være lurt å sjekke hva som gjelder for din arbeidsplass, slik at du er sikker på at du får betalt det du har krav på.

Mer spesifikt om 50 og 100 prosent overtidstillegg

Hvis du jobber i en bransje hvor søndager eller helligdager er en del av den ordinære turnusen din (for eksempel i helsevesenet eller i butikk- og serveringsbransjen), er det ikke nødvendigvis overtid selv om du jobber på en helgedag. Men du kan likevel ha krav på tillegg etter tariffavtale eller arbeidsavtale – dette gjelder både for 50 og 100 prosent overtidstillegg.

Når er det 133 prosent overtid?

I noen tariffavtaler og arbeidsavtaler kan det være bestemmelser om 133 prosent overtid. Dette gjelder som regel hvis du jobber på røde dager/helligdager, for eksempel 1. eller 17. mai.

Utbetaling av lønn og registrering av timer

Fiken har en egen funksjon for alt som har med lønn og lønnutbetaling å gjøre, og vi har også en egen app for timeføring.

Hvis du lurer på noe om lønn, timeregistrering eller Fiken generelt, send oss gjerne en e-post på kontakt@fiken.no.

Skrevet av

Magnus Joyce
Author image

Leder kundestøtte i Fiken. Innmari opptatt av fornøyde kunder og at vi skal klare å formidle regnskap på absolutt enklest mulig måte.

Med hjelp fra

Espen
Author image

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport