Superenkelt regnskap for små bedrifter

Ny skattemelding for AS og holdingselskap forklart (2023)

Det Skatteetaten sin nye skattemelding for næringsdrivende betyr for deg med aksjeselskap og holdingselskap (samt ASA og NUF), er dette: Skattemeldingen blir enklere å levere, og du MÅ levere skattemeldingen for selskapet ditt fra et regnskapsprogram.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Fra og med regnskapsåret 2023 – altså skattemeldingen for 2023 som leveres innen 31. mai 2024 – skal alle de ovenfornevnte selskapstypene over på ny løsning og ny skattemelding: Skattemelding med næringsspesifikasjon.

Hva betyr den nye skattemeldingen for deg

Som Fiken-bruker trenger du ikke å gjøre noe spesielt med hensyn til den nye skattemeldingen. Du gjør årsavslutning som før, og når du så starter på innleveringen, vil Fiken automatisk sette deg over til den nye typen innlevering.

Du fullfører jobben i Fiken, og vil automatisk se om du får restskatt eller penger til gode.

Våren 2022 og 2023 fikk over tjue tusen aksjeselskaper teste den nye løsningen i Fiken, og tilbakemeldingene vi fikk var at innsendingen gikk mye raskere, det var enklere å forstå tallene sine, og man var mer trygg på at Skattemeldingen var korrekt.

Dette er altså de gledelige forandringene du kan vente deg dersom du ikke har levert fra et regnskasprogram tidligere.

Er det noe du lurer på om den nye skattemeldingen i Fiken: Send oss gjerne en e-post på kontakt@fiken.no.

Ny skattemelding for holdingselskap

Ettersom et holdingselskap er et aksjeselskap, så gjelder alt det som skrives her om ny skattemelding for aksjeselskap også for holdingselskap.

Den største forskjellen på et vanlig AS og et holdingselskap når det kommer til skattemeldingen, er at de færreste holdingselskap har driftsinntekter (fordi de ikke selger varer eller tjenester), men de må opplyse om hvilke investeringer de har. Selv om det er en forskjell i tallene som legges inn i skattemeldingen, har ikke dette noen innvirkning på den faktiske innleveringen og reglene holdingselskapet må forholde seg til.

Hva er skattemelding med næringsspesifikasjon

Dette er navnet på den nye skattemeldingen, og næringsspesifikasjonen erstatter det som tidligere ble kalt næringsoppgave. Det dette er, er en samlet oversikt over aktiviteten til selskapet, herunder sum av kjøp og salg som er gjennomført i løpet av året. Dette gir grunnlag for skatten og legges ved skattemeldingen.

Skjermbilde som viser hvordan næringsspesifikasjonen kan se ut
Slik kan næringsspesifikasjonen se ut hos Skatteetaten.

Hva er annerledes i den nye skattemeldingen

Kort oppsummert – dette er endringen: De forskjellige næringsoppgavene og vedleggsskjemaene forsvinner og blir erstattet med en næringsspesifikasjon som legges ved skattemeldingen.

Dette høres kanskje skummelt ut (forandringer gjør ofte det), men næringsspesifikasjonen er din venn: Den inneholder den nødvendige informasjonen som næringsoppgaven tidligere inneholdt, men får en ny, bedre og tydeligere struktur, hvor informasjon som naturlig hører sammen, er samlet etter tema.

Illustrasjon som viser at det er slutt på de gamle RF-skjemaene i den nye skattemeldingen
I den nye skattemeldingen er det slutt på RF-skjemaene.

Den viktigste endringen er altså at skattemeldingen for AS får mer informasjon som fylles ut automatisk, samtidig som det gjennomføres kontroller før innsending, slik at du får eliminert vanlige feil. Dette vil gjøre at du kommer til å bruke mye kortere tid på skattemeldingen, og færre vil få avslag på innsendte skattemeldinger.

Hvorfor kommer det ny skattemelding

Formålet med den nye skattemeldingen er å forenkle og effektivisere innlevering av skattemeldingen, samt å hjelpe brukere med å unngå feil ved utfyllingen. Målet er altså mindre arbeid – både for Skatteetaten og for deg som eier av en bedrift.

Skatteetaten har nemlig erfart at manuell innlevering direkte i Altinn ofte fører til flere feil og komplikasjoner sammenlignet med innlevering via et regnskapsprogram (som for eksempel Fiken).

Resultatet av dette er at Skatteetaten har gjort innlevering via regnskapssystem enklere. Den nye skattemeldingen er tettere integrert mot Skatteetatens systemer – skreddersydd for innlevering fra et regnskapsprogram. De store fordelene, i tillegg til mindre manuelt arbeid, er:

  • Du får tilbakemelding med det samme ved ulogiske tall, differanser, feil eller mangler. På denne måten kan du rette feil med det samme – før innsending (i Fiken har vi allerede en liste med sjekkpunkter som vi går gjennom for deg).
  • Du får et foreløpig skatteoppgjør umiddelbart, og får dermed vite hvor mye du får til gode eller må betale i restskatt.

Ikke vent med å velge regnskapsprogram

Har du ikke levert fra et regnskapsprogram før, så burde du ideelt sett ha funnet deg et før 1. januar 2023. Dette for å legge inn alle kjøp og salg løpende, slik at du slipper et skippertak før 31. mai 2024.

Hvorfor 31. mai 2024? For dette er fristen for å levere skattemeldingen for 2023, når alle AS, holdingselskaper, ASA og NUF må levere skattemelingen fra et regnskapsprogram.

Vi tar sjansen på å anbefale et med over 1000 anmelder og 4.9 av 5 i snittkarakter. I klartekst: Du kan prøve Fiken gratis i 30 dager.

Vi kan love deg at det blir hektisk om du den 31. mai 2024 skal finne et nytt regnskapsprogram, føre hele regnskapet for 2023, og sende inn skattemeldingen.

Skrevet av

Andreas
Author image

Fagkonsulent i Fiken, statsautorisert regnskapsfører og revisor. Mål om at Fiken-brukere ikke kjenner seg igjen i Albert Einsteins sitat: The hardest thing in the world to understand is the Income Tax

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport