Musikere har kanskje ikke det beste ryktet på seg når det kommer til orden i sysakene – i hvert fall ikke når sysakene er regnskapet. Moddi har derimot et system som fungerer. Alt han trenger er et tog og nok vann.
Før vi starter på selve intervjuet, skal vi tillate oss en beskrivelse av Moddi, sakset fra nettsiden hans, sånn i tilfelle du ikke er helt sikker på hvem han er og hva han driver med:
Visesanger. Bustehode. Pilegrim. Miljøforkjemper. Når Pål Moddi Knutsen går på scenen, vet du aldri helt hvilken versjon av senjaværingen du får. Med én fot i den store verden og den andre hjemme på Senja, befinner Moddi seg alltid i spenn mellom det hjemmekjære og det søkende, det intime og det spektakulære, det sjarmerende og det ubehagelige. De siste årene har dette manifestert seg i samarbeider med alt fra Kringkastingsorkesteret til det lokale smelteverket, fra Fretex til palestinske barnekor – med en letthet og selvfølgelighet som vitner om en av de mest allsidige artistene vi har i Norge i dag.
Hei, Moddi! For sju år siden spurte du på Twitter: «Er det virkelig ingen som har et eneste vondt ord om Fiken? Er det bare fryd og gammen?» Nå kan du få svare på ditt eget spørsmål. Ikke hold igjen – vi tåler det.
Vet du ... Det har vært en drøm å gjøre regnskapet sitt i Fiken, men noe vondt må jeg da vel klare å si? Jo, nå skal du høre! Bilags-appen fungerer ikke offline, så hvis du skal scanne en kvittering risikerer du at e-poster og nyhetsvarsler velter inn over deg og zen-øyeblikket ditt er brutt. Ellers klarer jeg ikke å produsere noe som helst galle, dessverre.
Fravær av galle står høyt i kurs her på bruket. Hva var vanskeligst da du begynte å gjøre ditt eget regnskap, og er det noe som fremdeles er (for) tungrodd?
Jeg kom fra å levere bilag til et regnskapsbyrå gjennom Tripletex, og er glad for å ha gjort det slik først. Da hadde jeg litt oversikt over kontoplaner og moms og slikt. Selv Fiken er ikke helt selvdrevet. Og det er alltid mulig å bli bedre. For eksempel er det ikke helt sømløst å levere inn skattemelding, og for oss som liker best å jobbe mest med tastatur er Fiken helt håpløst avhengig av touchpad.
Når det gjelder tochpad/mus/klikking, så er det mulig å navigere med piltastene via Supersøk, men der det er snakk om mange forskjellige valg/alternativer, så har du rett i at touchpad/mus i skrivende stund er mest effektivt. Og ja, du har også helt rett i at det alltid er mulig å bli bedre. Og med det som mål: Hva synes du kunne vært enklere med hensyn til skattemeldingen? Vi gjør stadig utbedringer og forenklinger her.
Min hovedutfordring med skattemeldingen er det popper opp tall jeg ikke kjenner igjen der. Det er vel kanskje litt av poenget med innleveringsassistenten, at den faktisk vet hvilke tall Skatteetaten ønsker seg. Men av og til har jeg oppdaget at ting som gaver og fagforeningskontingent har blitt registrert dobbelt – både av Fiken og av Skatteetaten – og har lært meg å være litt mer obs etter det.
Ja, det er forståelig at selv om det er du som har lagt inn alle tallene i Fiken, så kan det være lenge siden, og at du derfor ikke husker alt (tror mange kjenner seg igjen i det). Når det kommer til hvilke tall Skatteetaten ønsker seg, så er det kort oppsummert alle relevante tall for foretaket ditt (som i hovedsak er dine kjøp og salg, men også andre ting, som du nevner, som gaver og fagforeningskontingenter, i den grad det gjelder foretaket ditt). Regnskapspause-spørsmål: Hva er viktigere enn musikk?
For meg har naturvern alltid vært drivkraften bak det jeg gjør. Jeg valgte musikk som yrke fordi det gir meg energi og styrke til å holde på. Drømmen om en planet i balanse er selve håpet langt der fremme.
Jeg prøver meg med et djervt, tematisk hopp, fra en verden i balanse til regnskap i balanse. Hva gjorde at du valgte Fiken, og ikke en annen løsning, eller regnskapsfører til hele jobben?
Akkurat nå er jeg på mitt femte regnskapsår med Fiken. Jeg kommer nok til å la regnskapsfører ta et år eller to i fremtiden, og generelt liker jeg variasjon, så man ikke blir for godt vant og glemmer å tenke. Jeg gjør også regnskap for en frivillig forening – det gjør jeg i Excel.
Rent praktisk og tidsmessig, hvordan løser du regnskapet? Setter du av én fast dag? Og hvilke råd ville du gitt til en musiker som skal føre sitt eget regnskap?
Jeg bor i Nord-Norge og reiser helst med buss og tog. Da blir det god tid til å rydde opp i gammelt rot, og til å lage nytt. Nitti prosent av regnskapet gjør jeg fra et bussete langs E6 eller i kafévogna over Dovre (sånn som dette intervjuet). Tidligere har jeg pleid å sette av én hel arbeidsdag hver 2. måned til å gjøre regnskap. Det er sjelden nok til at det ikke føles kvelende, og ofte nok til at man ikke mister oversikten.
Til slutt: Ordet fritt. Noe du vil legge til for egen regning? Selvpromotering oppfordres.
Vann! Husk å drikke vann. Jeg glemmer det hele tiden.