Superenkelt regnskap for små bedrifter

Slik fungerer KID og automatisk fakturaoppfølging

Vi begynner med essensen: KID er et nummer som kan forenkle arbeidshverdagen din. Når du sender ut en faktura med KID fra Fiken, blir innbetalingen automatisk regnskapsført når kunden betaler.

Du slipper altså å lete i nettbanken, og registrere innbetalingen manuelt. På denne måten blir det langt enklere å ha kontroll på hvem som har betalt, og hvilke fakturaer som er utestående.

Hva er et KID-nummer?

KID står for kundeidentifikasjon, og er et nummer som blir brukt ved betaling av fakturaer i Norge. Nummeret er unikt for hver faktura, og identifiserer kunden og kravet som blir betalt. Denne informasjonen leses og registeres automatisk, og gir oversikt over mottatte betalinger.

Et KID-nummer kan være fra 3 til 25 siffer langt, og det siste sifret er et kontrollsiffer. Dette genereres med utgangspunkt i de andre tallene, og skal avdekke om en kunde har tastet inn feil nummer. For å sende ut fakturaer med KID må du opprette en OCR-avtale med banken din (det kan du gjøre rett fra Fiken).

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

KID og OCR: En avklaring

Alt du egentlig trenger å vite å om OCR, er at det langt på vei brukes som synonym for KID: En innbetaling med KID-nummer er en OCR-betaling, og blir en OCR-fil.

Hva er OCR?

OCR står for Optical Character Recognition (optisk tegngjenkjenning), og er den teknologien som brukes for automatisk lesning av KID-nummer, beløp og kontonummer på faktuaer/giroer.

Avtalen du må opprette med med banken din for å kunne sende ut fakturaer med KID kalles også en OCR-avtale, og filene regnskapsprogrammet ditt får fra banken heter altså OCR-filer.

KID luker ut feil

Å registrere alle innbetalingene dine manuelt er ikke bare tidkrevende, men sjansen for at feil oppstår er også ganske stor – noe som igjen kan føre til merarbeid.

Så hvis spørsmålet er: «Hvorfor KID?» Så vil vi svare: Fordi alternativet kan vise seg å være den berømte nåla i høystakken: Er denne fakturaen betalt, og i så fall, av hvem?

Fotografi som viser en forvirret Fiken-figur
Med KID finner du frem i en fei!

La oss si at datteren til oldemor Helga betaler regningene for henne, eller bestefar sponser barnebarnets svømmekurs og betaler: Det er omtrent umulig å finne ut hvem som har betalt – med mindre du er så heldig at de har oppgitt fakturanummeret ved betaling.

For man kan jo ha flere fakturaer med samme beløp, og den som står som betaler er ikke nødvendigvis den man har registrert som mottaker av fakturaen.

KID i Fiken

Med KID/OCR-avtale i Fiken slipper du forvirringen og letingen: Du sender ut faktura med KID, og får daglig filer inn i Fiken, som vi automatisk tolker og regnskapsfører for deg:

Skjermbilde fra Fiken som viser oversikt over KID-innbetalinger
Oversikt over KID-innbetalinger i Fiken

Du kan – hvis du vil – gå inn og se på detaljene for hver forsendelse. Men du trenger ikke det – dette går av seg selv.

Tidligere var det slik at man måtte fylle ut mange skjemaer med et utall felter for å få KID på fakturaen. Slik er det ikke nå: Fiken er integrert med bankene, og du kan aktivere KID direkte fra oss.

Dette gjør du gjennom å følge en enkel veiviser under menyvalget Foretak -> Abonnement/Moduler.

Det er verdt å merke seg at bankene tar gebyr for innbetalinger via KID, og at denne prisen kan variere fra bank til bank. Fra vår side koster denne modulen 59 kr pr. måned, og du betaler ingenting pr. innbetaling.

Enkel oppretting av KID-avtale.

Det spiller ingen rolle om du har en OCR-avtale fra før, eller om du oppretter den for første gang i Fiken: Det er uansett fort gjort, og vi hjelper deg gjerne.

KID + Automatisk fakturaoppfølging

Hvis du sender ut faktura med KID, så kan vi ta oss av fakturaoppfølgingen din. På denne måten sparer du både tid og energi: Mindre å huske på – mer tid til annet arbeid. Du velger bare en av våre predefinerte planer, og vi tar oss av resten, helt automatisk (påminnelse, sms, inkasso):

Skjermbilde fra Fiken som viser valg av fakturaoppfølging
Enkel fakturaoppfølging.

Gi kidden en sjanse

Alle norske bedriftsnettbanker støtter OCR/KID, og vi kundestøtter deg: Lurer du på noe om KID eller Fiken generelt: Send oss en e-post på kontakt@fiken.no.

Her kan du lese vår hjelpeartikkel OCR-avtale og faktura med KID-nummer.

Andre nyttige artikler

Skrevet av

Anette Marie Haugestad
Author image

Hundegal og supportmedarbeider i Fiken. Motiveres av å forenkle hverdagen til norske bedrifter som hver dag jobber hardt for å få komme opp og frem!

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter