Superenkelt regnskap for små bedrifter

Gramo forklart for musikere og arrangører

Gramo er en non-profit-forening for musikere, artister, mastereiere og plateselskaper. I skrivende stund har de 40 000 medlemmer, som både eier og driver organisasjonen.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Hva gjør Gramo

Gramos hovedoppgave er å hente inn vederlag (betaling, altså) basert på bruken av medlemmenes innspilte musikk, for så å utbetale disse pengene til medlemmene som har medvirket på og gitt ut musikken (musikerne og plateselskapene).

Forskjellen på TONO og Gramo

Som Gramo er også TONO en interesseorganisasjon for musikere. Forskjellen på TONO og Gramo er derimot (litt forenklet), at TONO er for sangtekstforfatteren og komponisten, og gir disse inntekter for alle typer offentlige fremføringer, mens Gramo er for musikeren og produsenter/plateselskaper, og disse får betalt når musikken deres blir spilt på radio. TONO gir altså honorar til de som har skrevet en sang, mens Gramo gir honorar til de som har sunget/spilt sangen og gitt den ut.

Er du komponist/tekstforfatter bør du være medlem av TONO. Har du gitt ut eller medvirket som artist/musiker på en innspilling, bør du være medlem av Gramo. Er du både komponist/tekstforfatter og musiker/artist eller gir ut musikk, bør du være medlem i begge organisasjoner.

Felles for både Gramo og TONO, er at begge organisasjonene kaller prosessen med å beregne og utbetale pengene til sine medlemmer for avregning.

Hva er avregning?

Avregning en type inntekt som går via en oppdragsgiver, f.eks. om du jobber som Foodora-bud, leier ut gjennom Airbnb, er bonde som leverer melk til Tine, eller er komponist/sangtekstforfatter, og får vederlag gjennom Gramo.

Hvordan få penger fra Gramo (avregning)

For å få penger fra Gramo, må du være Gramo-medlem, og for å bli Gramo-medlem må du kunne svare ja på ett av de følgende punktene:

  • Du spiller eller synger på en innspilling (utøver).
  • Du har masterrettigheter til en innspilling du spiller eller synger på (utøver og personlig produsent).
  • Du har masterrettigheter til en innspilling som noen andre spiller eller synger på (personlig produsent).
  • Du har et plateselskap med masterrettigheter til en innspilling (selskap).
  • Du har arvet rettigheter fra et Gramo-medlem.

Det er gratis å bli Gramo-medlem, og det er gratis å registrerer seg.

Skjermbilde som viser Gramos side for registrering av medlemskap
For å få penger fra Gramo, må du bli Gramo-medlem.

Hvordan registrere et nytt verk i Gramo

Du registrerer et verk (en utgivelse og eller en innspilling) i din diskografi fra Min SideGramo.no.

  1. Først søker du etter den i databasen.
  2. Dersom du finner den, kan redigere/endre den.
  3. Fant du den ikke, kan du opprette den.

Alt du trenger å gjøre, er å trykk på knappen Opprett ny utgivelse (som du finner på din diskografi), og følge stegene (Gramo guider deg gjennom prosessen).

Når får man penger fra Gramo

Pengene (også kalt avregning, vederlag og honorar) fra Gramo blir tidligst utbetalt året etter at innspillingen din er blitt brukt på en måte som gir deg rett til utbetaling. Du kan få utbetalt penger inntil tre år etter at innspillingen du har rettigheter til er blitt brukt.

For musikk brukt i 2022, får musikere altså betalt i 2023. Gramo har en egen side for planlagte utbetalinger. Her opplyser de om at Gramo-penger blir utbetalt tre ganger i løpet av 2023:

  1. mars: Da skjer hovedutbetalingen for musikk brukt i 2022
  2. juni og 15. desember gjennomfører Gramo etterbetalinger (dette er betaling for innspillinger som Gramo har funnet eiere/medlemmer på siden forrige utbetaling).

Ved å bruke Gramos utbetalingskalkulator kan du se hvor mye du kan forvente å få fra Gramo.

Hvem må betale Gramo-avgift

Hovedregelen er at dersom du driver en radiostasjon, kafe, restaurant, hotell, treningssenter, eller på noen annen måte spiller musikk for gjester eller kunder, så skal du betale for dette til Gramo.

Og det er det jo all grunn til å gjøre, for som Gramo skriver:

Med en musikkavtale fra Gramo kan du spille all musikk du ønsker for dine kunder og gjester uten å måtte klarere for hver enkelt innspilling. Samtidig følger du norsk lov og kan være sikker på at de som lager musikk får betalt.

Her registrerer du en musikkavtale med Gramo, og her finner du deres priskalkulator, så du kan sjekke hvor mye du må ut med for å skape god stemning med musikk.

Hvordan betale Gramo-avgift

Måten en bedrift betaler Gramo- vederlag på, er at bedriften registrerer en musikkavtale med Gramo, og får en faktura fra dem. De fleste får det én gang i året, men noen betaler også én gang i halvåret.

Gramo opplyser på sine sider at dette er gjennomsnittlig vederlag betalt av forskjellige bransjer for ett års bruk av musikk:

  • Frisør og velvære: 1195 kr i året
  • Butikk: 2295 kr i året
  • Serveringssted: 7595 kr i året
  • Hotell o.l. (overnatting): 7284 kr i året
  • Treningssenter: 4824 kr i året

Gramo i regnskapet

Gramo for musikere

I utgangspunktet skal Gramo-betalinger havne i den personlige skattemeldingen din (selvangivelsen) automatisk (Gramo sender årlige opplysninger til Skatteetaten om hvor mye de har utbetalt til deg).

Erfaring viser derimot at dette ikke alltid skjer – noe som betyr at du faktisk må sjekke dette. Og du må selv kontrollere at opplysningene i skattemeldingen din faktisk stemmer overens med opplysningene i årsoppgaven fra Gramo (denne kan du kan laste ned fra Min Side på Gramo.no).

Hvis Gramo-inntektene dine er kommer inn i skattemeldingen din, ligger de under temaet Næring. Gjør de ikke det, må du legge dem inn i regnskapet. Viktig å huske på: Dersom du ikke sjekker dette, og inntektene allerede ligger der, og du også legger dem inn i regnskapet, så ender du opp med å betale dobbel skatt.

Gramo for bedrifter

Driver du en radiostasjon, kafe, restaurant, hotell, treningssenter, eller på noen annen måte spiller musikk for gjester eller kunder, så skal du betale for dette til Gramo, og da er dette en utgift som gir rett til skattefradrag. I Fiken føres Gramo på konto 7601 — Lisensavgift.

Skrevet av

Bjørnar Ekse Brandseth
Author image

Gitarist og ansatt på kundestøtte i Fiken. Busatt på Voss med sambuar, son og puddel. Kan høyrast (litt for godt) på diverse webinar i Fikens regi og i bandene The Northern Belle og Silver Lining.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport