Superenkelt regnskap for små bedrifter

Betale restskatt (2024): Når og hvordan

Hvis du må betale restskatt i 2024, er det fordi du samlet sett betalte for lite skatt i 2023. Her forklarer vi deg hvordan betaling av restskatt fungerer for både privatpersoner og bedrifter (næringsdrivende).

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Restskatt 2024

Når skatteoppgjøret er klart får du vite om du må betale restskatt, eller om du får tilbake penger.

Mange privatpersoner får skatteoppgjøret mellom mars og juli en gang, de aller fleste får det i juni. En del må vente til høsten.

Bedrifter (næringsdrivende) som enkeltpersonforetak og AS, får aldri skatteoppgjøret før på høsten.

Skatteetaten oppgir disse datoene for skattemelding og skatteoppgjør for privatpersoner i 2024:

  • 7. mars: De første forhåndsutfylte skattemeldingene sendes ut til lønnsmottagere og pensjonister.
  • 21. mars: Alle lønnsmottagere og pensjonister har fått skattemeldingen sin klar til innlevering.
  • 26. juli: De siste skatteoppgjørene sendes ut før sommeren.
  • 21. august: Skatteoppgjøret starter opp igjen etter sommeren. Vanligvis har alle fått skatteoppgjøret sitt innen utgangen av oktober.

Skatteoppgjøret er basert på skattemeldingen som både privatpersoner og bedrifter er pliktig å levere.

Hva er skattemelding?

Skattemelding er en årlig innlevering til Skatteetaten. Denne oversikten danner grunnlaget for beregningen av inntektsskatt og en eventuell formueskatt. Skattemeldingen leveres av privatpersoner, selskaper og andre skattepliktige. Skattemeldingen for privatpersoner kalles ofte selvangivelse.

Frist skattemelding 2024

For lønnsmottagere og pensjonister er fristen for å levere skattemeldingen onsdag 30. april 2024.

For enkeltpersonforetak, AS og andre næringsdrivende er fristen for å levere skattemeldingen fredag 31. mai 2024.

Skattemeldingene som leveres våren 2024 gjelder inntekter fra 2023.

Hvordan betale restskatt privatpersoner

Hvis du må betale restskatt, får du faktura i god tid før den må betales. Når må restskatten betales?

Restskatt frist privatpersoner

De som får skatteoppgjøret sitt i april, mai eller juni har frist til 20. august med å betale en eventuell restskatt.

Fikk du over 1000 kr i restskatt, deles beløpet i to, og da er forfallsdato for den første fakturaen 20. august, og den andre fakturaen forfaller 24. september (hvis du fikk skatteoppgjøret i mai, juni eller juli, altså).

Får du skatteoppgjøret ditt i august eller senere, forfaller restskatt på under 1000 kr 3 uker etter at du fikk skatteoppgjøret ditt. Fikk du over 1000 kr i restskatt, forfaller første faktura 3 uker etter at du fikk skatteoppgjøret ditt, og den andre fakturaen forfaller etter 8 uker.

Dersom forfallsdatoen på fakturaen er på lørdag eller søndag, utsettes fristen til førstkommende hverdag.

Skulle du mot formodning ikke mottar faktura med betalingsinformasjon, har vår gode venner hos Skatteetaten en løsning på det også: Finn kontonummer, lag KID og betale restskatt.

Hvordan betale restskatt næringsdrivende

Næringsdrivende som må betale restskatt, får faktura med all nødvendig informasjon i god til for restskatten må være betalt. Når må den betales? Det kommer an på når man får skatteoppgjøret sitt.

Restskatt frist næringsdrivende

For enkeltpersonforetak og de med ansvarlig selskap gjelder faktisk de samme tidsfristene som for privatpersoner: De som får skatteoppgjøret sitt før august, har frist til 20. august med å betale en eventuell restskatt.

Får du over 1000 kr i restskatt, deles beløpet i to, og da er forfallsdato for den første fakturaen 20. august, og den andre fakturaen forfaller 24. september (hvis du fikk skatteoppgjøret før august, altså).

Dette betyr altså at hovedregelen som sier ingen næringsdrivende får skatteoppgjøret sitt før på høsten, ikke er 100 prosent gjeldende. Grunnen til dette er at enkeltpersonforetak, ansvarlig selskap og andre organisasjonsformer for selvstendig næringsdrivende teknisk sett er en del av eierens privatøkonomi, og derfor er det mulig at de får skatteoppgjøret før sommeren. De fleste får det derimot på høsten.

Får du skatteoppgjøret ditt i august eller senere, forfaller restskatt på under 1000 kr 3 uker etter at du fikk skatteoppgjøret ditt. Fikk du over 1000 kr i restskatt, forfaller første faktura 3 uker etter at du fikk skatteoppgjøret ditt, og den andre fakturaen forfaller etter 8 uker.

Hvis du har sjekket regnskapet ditt og funnet ut at du har betalt inn for lite i skatt, kan du betale restskatten før skatteoppgjøret er klart ved å gå til Skatteetaten sine sider, lage KID-nummer for skatt for bedrift, og betale inn. Betaler du den inn før 31. mai (2024) slipper du rentene du må betale hvis du venter til kravet om restskatt (eventuelt) på høsten.

Hvor finner jeg skatteoppgjøret

Når skatteoppgjøret ditt er klart, får du både SMS og e-post fra Skatteetaten. Den har gjerne overskriften NORDMANN OLA har fått en ny melding fra Skatteetaten, og innholdet opplyser om at:

Du har fått en ny melding "Ditt skatteoppgjør". Logg inn på Min side via Skatteetaten sin nettside for å lese innholdet.

Med hilsen

Skatteetaten

Privatpersoner med enkeltpersonforetak finner skatteoppgjøret i sin personlige innboks i Altinn. Dette skyldes at et enkeltpersonforetak er knyttet til din personlige skattemelding. Har du et AS, leverer du en egen skattemelding for selskapet ditt, og får et eget skatteoppgjør.

Hva er restskatt

Restskatt er et betalingskrav fra Skatteetaten til privatpersoner eller selskaper.

Grunnen til betalingskrav på restskatt er at personen eller selskapet ikke har betalt nok skatt et tidligere år – som regel forrige år. Det heter restskatt fordi fakturaen som sendes ut av Skatteetaten er på den resten av skatt som gjenstår å betale.

Ansatte betaler sin skatt gjennom skattetrekk direkte fra lønnen, mens næringsdrivende foretar forskuddsbetalinger av skatt. Enkeltpersonforetak betaler forskuddsskatt fire ganger i løpet av året, men AS betaler forskuddsskatt i to terminer.

Det som er likt for både privatpersoner og næringsdrivende er at begge grupper betaler forskuddsskatt, og grunnen til at det heter forskuddsskatt, er at skatten betales før det endelige skatteoppgjøret er klart.

Skrevet av

Anette Marie Haugestad
Author image

Hundegal og supportmedarbeider i Fiken. Motiveres av å forenkle hverdagen til norske bedrifter som hver dag jobber hardt for å få komme opp og frem!

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Personvern og informasjonskapsler Bærekraftsrapport