Fiken på 1-2-3: 5 tips for å komme raskt i gang

Espen Stokke

Regnskap er ikke det morsomste i verden, tenker du kanskje? Trøsten er: Du er ikke alene. Det samme tenkte nok flertallet av de andre 42 000 små der ute – de som nå gjør regnskapet sitt selv i Fiken.

Vi har tidligere uttalt at vi faktisk hater regnskap. Det står vi ved, men enda viktigere: Vi elsker å forenkle det! Vi forenkler, og vi vet: Når noe er nytt, kan det være vanskelig å vite akkurat hvor man skal begynne. Her har vi derfor samlet fem enkle punkter for å hjelpe deg i gang – en blanding av tips og oppgaver.

5 steg på veien til enklere regnskap.

Men frykt ikke: Dette er små oppgaver som er gjort i en fei! Du trenger på ingen måte å starte på toppen – velg den du synes virker mest spennende.

1: Ta bilde av en kvittering (ett minutt)

Har du en kvittering liggende? Dette er et bra sted å begynne – for utgifter har jo de fleste. Dette er gjort i to enkle steg:

 1. Last ned appen vår (iOS/Android).
 2. Ta bilde av kvitteringen.
Vi tolker – du registrerer,

Når du har tatt bilde av den, kan du velge om du vil:

 1. Lastet den opp til innboksen din i Fiken, og registrere den inn i regnskapet når du har tid (i mellomtiden tolker vi den, og fyller ut det meste, helt automatisk. Papirkvitteringen kan du kaste!)
 2. Ferdigregistrere kjøpet i appen (du kan også viderefakturere og sende til nettbank fra appen).

Du kan gjøre det samme med kvitterngene du får på e-post. Alle får en egen e-post-adresse når de oppretter et foretak i Fiken. Du finner den i innboksen din, så bare videresend det du får på e-post dit.

2: Når du har solgt noe – lag en faktura (to minutter)

Har du solgt noe, så er det jo hyggelig å få betalt for det også. Å lage en faktura er noe av det enkleste du kan gjøre i Fiken:

 1. Trykk på Jeg har solgt noe på forsiden.
 2. Fyll ut produkt, pris og kunde (vi henter automatisk informasjon om kunden fra Brønnøysund).
 3. Velg hvordan fakturaen skal sendes – vi foreslår det vi tror er best for den enkelte kunden (e-post, EHF, brev (vi sender for deg), Vipps eFaktura eller SMS).
Klare for fakturere?

Og bare så det er klart: Du kan gå i gang med fakturering med det samme i Fiken. Det spiller ingen rolle hva du har gjort tidligere, eller om du har flyttet over all informasjon fra det gamle systemet ditt. Bare start!

Har du ikke solgt noe, sier du? Da kan du lage en faktura, ta en titt på forhåndsvisningen, og så slette utkastet.

3: Lek deg: Opprett et testforetak (30 sekunder)

Synes du det høres skummelt å legge ting inn i regnskapet? Da kan du opprette et testforetak (Foretak → Opprett nytt foretak).

Test Fiken med et testforetak.

Kjøp og salg du oppretter, og eventuelt sender ut her, er kun fiktive. Test i vei!

Har du lagt inn ting i det ekte regnskapet og vil starte på nytt? Ja, da har vi et eget valg for det også: Under Foretak → Foretaksinstillinger.

4: Regnskap er kjøp, salg og noen enkle rutiner (litt tid her og der)

Du har lagt inn kjøp og salg, og tror at dette bare er en brøkdel av det du må gjøre? Da har vi en gladnyhet til deg: Det er kjøp og salg regnskap er – for de aller fleste. Med kjøp, salg og noen enkle rutiner kommer du langt. De rutinene vi anbefaler, og som fungerer for de aller fleste er:

 • Så raskt som mulig/hele tiden: Ta bilde av, og last opp, kvitteringene dine.
 • Én gang i uken: Send ut fakturaer/følg opp de som ikke er blitt betalt før forfall.
 • Én gang i måneden: Registrer kjøpene fra forrige måned/kjør lønn (om du har et AS med ansatte).
 • Når det er en frist (Fiken sender deg en e-postvarsling om disse): Lever det du skal levere – rett fra Fiken (har du lagt inn kjøp og salg, så ligger alt klart: Du trenger bare å trykke på en knapp).

5: Hopp i det – vi kundestøtter deg hele veien! (alltid)

Vi elsker å hjepe dere – brukerne våre, og vi vet at selv så enkelt Fiken er, så vil du komme til å støte på noe du trenger hjelp med. Vi har vært i samme situasjon, så vi skjønner hvor skoen trykker. Derfor: Bruk oss for alt vi er verdt i begynnelsen:

Det aller beste stedet å starte, er ofte Hjelp → Spør Fiken: Bare skriv inn det du lurer på.  Det er stor sanynlighet for at andre har lurt på det samme, og svaret finnes i en artikkel. Om du ikke finner svaret: Kontakt oss! Vi svarer raskt, og på et språk du forstår.

Hva nå? En-to-tre: kjør på!

Som tidligere nevnt: Du trenger ikke å legge inn info fra det gamle systemet ditt før du begynner: Det er bare å gå i gang med Fiken med det samme – så overfører du gamle data etter hvert.

Og hvis du har lyst på flere konkrete oppgaver: Send oss en e-post, så sender vi deg noen flere. Stjerne i boken til de som klarer alle! Dette klarer vi sammen!

Author image

Skrevet av

Espen Stokke

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.