Oppstart i oppstartselskap: Bedriftskultur og andre gleder

Espen Stokke

Dette er en liten historie om hva som skjedde da jeg søkte meg til Fiken – og fikk jobben. Med på lasset følger noen tanker om bedriftskultur.

Fotografi som viser to personer på et kontor med et fikenblad på veggen
Fikenbladet skjuler ingenting, men symboliserer enkelt regnskap? Jepp.

Første arbeidsdag

Det første jeg fikk da jeg troppet opp på dag én, var en bestevenn. Andre steder heter det kanskje ‘fadder’ eller ‘kontaktperson’, men i Fiken får du en bestevenn. Første arbeidsdag er jo litt som første skoledag, og da er en bestevenn god å ha.

Det første jeg fikk utdelt, var et aktivitetshefte (vi har personalhåndbok også – den er bare veldig tynn). Heftet inneholder mye praktisk informasjon, men også mye kulturstoff: kryssord og hvem-er-hvem-oppgave kombineres med underkategorier som: Det skrevne og det uskrevne,  Det praktiske og Bli kjent med barnet vårt!

Fotografi av introduksjonsheftet du får når du starter i Fiken
Vi slår ikke så hardt ned på skrivefeil internt: «Dersom du følger du trenger noe...» 

På samme side: God bedriftskultur

«Husk at du er her fordi du liker Fiken, og fordi Fiken liker deg,» sa Bendik (daglig leder og bestevenn) til meg – en liten time ute i min første Fiken-dag.

Det virker muligens som en litt selvsagt ting å si, men det kan være lett å glemme akkurat dette når man er ny og prøver å passe inn og finne sin plass. Allerede etter vårt første møte og (intervju)samtale, var det denne følelsen jeg satt igjen med: følelsen av at vi var på samme side:

Her var det ingen spor av kryssforhøret man gjerne frykter som arbeidssøker.

I et forsøk på å skape en glidende overgang: Dette føltes som et sikkert tegn på en bra kultur.

En grunnleggende definisjon av bedriftskultur er: De holdningene og verdiene som en bedrift identifiserer seg med og fremmer som sine. Her spiller mye inn, men kanskje først og fremst dette:

  • Forholdet mellom de ansatte – på et sosialt, faglig og følelsesmessige plan.

Fiken har en tydelig og gjennomtenkt filosofi når det kommer til kultur, og målet med den – å skape en arbeidsplass du ønsker å dra til hver dag, befolket av kollegaer du ønsker å tilbringe tid sammen med:

  1. Når nye skal ansettes: Bruk den tiden det tar, og vær sikker på at vi har funnet riktig person – det er bedre ikke å ansette noen, enn å ansette feil person.
  2. Flat struktur: La alle ta del i bedriften og dens prosesser – medbestemmelse og eierskapsfølelse gir økt trivsel og kvalitetsarbeid i retur.
  3. Gi frihet: Vi har klokkertro på at jobben skal tilpasse seg de ansattes styrker – ikke omvendt. Derfor fjerner vi rutiner, byråkrati og ledere som står i veien.

Ettersom ingen noen gang har sluttet i Fiken, er det nærliggende å tro at vi har lykkes med noe rundt dette med trivsel og kultur.

Fotografi av en person som sitter på et kontor og skriver
1-2-3: Tall på arbeid og tall på fritiden.

Hater regnskapsføring – elsker gode produkter

Fiken er et regnskapsprogram, så da er det også nærliggende å anta at vi har en genuin interesse for regnskapsføring. Men det er feil. Det har vi ikke. Dette var ett av Fikens mange særtrekk som sjarmerte meg da jeg søkte jobb her: at mine fremtidige kollegaer hadde et høyst ambivalent forhold til regnskapsføring.

I utlysningen til stillingen min stod det faktisk: Vi hater regnskap.

Det Fiken som helhet derimot er lidenskapelig opptatt av, er produktet vi lager, og kundene som bruker det. Og det vi streber etter, er å lage et produkt vi kan være stolte av – et produkt som forenkler små bedrifters hverdag og regnskapsføring.

Og som alle nykommere raskt merker: Vi er ikke tallmennesker i Fiken. Vi er menneske-mennesker og produkt-mennesker. Og vi skal ikke endevende regnskapsbransjen, omstrukturere Skatteetaten eller styrte Altinn. Det vi skal, er altså å forenkle regnskapshverdagen for alle de små der ute. Det gjør vi gjennom god produktutvikling. Og gjennom å ha det gøy på jobb.

Fotografi av seks personer som står rundt et stort sjakkbrett
Et sjakktrekk for små bedrifter? Fiken.

Målet og  meningen: å gjøre Fiken enda enklere

Jeg skal innrømme at jeg hadde temmelig begrenset erfaring med å ha det gøy på jobb før jeg begynte i Fiken. Arbeid pleide å være et sett med overkommelige-men-ikke-spesielt-inspirerende oppgaver som skulle løses på et bestemt sted, mellom to klokkeslett. Nå kan jeg jobbe når jeg vil, fra hvor jeg vil, men jeg velger å dra på kontoret hver dag, til samme tid – fordi jeg har lyst.

Hva er felles for ukene og månedene så langt? At vi som samlet tropp bruker vår samlede energi og entusiasme til gjøre Fiken enda bedre – til kundenes beste. Det er gøy. Og når det er gøy, så blir det bra.

I løpet av min første tid i Fiken er jeg mange ganger blitt spurt om hvordan det går i nyjobben. Sannheten er, som du sikkert har skjønt, at det går, og har gått, veldig bra. Etter å ha svart akkurat dét, legger jeg til: «Jeg kan ikke se for meg å arbeide noe annet sted.» Jeg er fullstendig klar over at dette høres ut som en overdrivelse, og rosemaling av ypperste merke, men det er en uttalelse jeg står 100 prosent for.

Jeg tror denne følelsen kommer som et direkte resultat av det jeg opplever som fundamentet i Fikens kultur – friheten: Friheten til å styre min egen dag og mitt eget arbeid, så lenge det holder seg til det overordnede målet: nytteverdi for Fiken og Fiken-brukerne.

Fotografi av et neonskilt formet som et fikenblad
Grønt så langt øyet kan se!

Til slutt: Vi hopper i det

Så hva kan du vente deg som nyFiken? Vi går rett på – etter litt introduksjon og omvisning. Mitt domene er tekst, og mitt første innlegg var ute på min første arbeidsdag. Er du utvikler, så skal du få kode ut i produksjon - på dag én.

Vi holder møtevirksomheten på et minimum og kjerne-aktiviteten hellig: Som utvikler er det koding du skal bruke tiden din på.

Og vet du hva? Så tar vi det derfra. Etter dag én, kommer dag to; etter uke tre, kommer den første måneden. Og før du vet ordet av det har vi vært på Workation; du kjenner til den mystiske dugnadskomiteen, og du vet med sikkerhet at regnskap alltid kan bli enklere.

Enkelt – enklere – Fiken! Velkommen skal du være.


Author image

Skrevet av

Espen Stokke

Jobber med ordlegging i Fiken. Favoritt Seinfeld-episode: The Sniffing Accountant.

Sulten på mer?

Legg inn e-posten din nedenfor, så får du beskjed når vi legger ut nye artikler om det å drive egen bedrift.