Kultur

Oppstart i oppstartselskap

Hei! Jeg heter Espen, og dette er en liten historie om hva som skjedde da jeg søkte meg til Fiken – og fikk jobben.

Det finnes ingen tvil: Du er kommet til riktig sted!

Det første jeg fikk da jeg troppet opp på dag én, var en bestevenn. Andre steder heter det kanskje ‘fadder’ eller ‘kontaktperson’ – men i Fiken får du en bestevenn. Første arbeidsdag er jo litt som første skoledag, og da er en bestevenn god å ha. Det første jeg fikk utdelt, var et aktivitetshefte (vi har personalhåndbok også – den er bare veldig tynn). Heftet inneholder mye praktisk informasjon, men også mye moro: kryssord og hvem-er-hvem-oppgave kombineres med underkategorier som: ‘Det skrevne og det uskrevne’,  ‘Det praktiske’ og 'Bli kjent med barnet vårt!'

Vi slår ikke så hardt ned på skrivefeil internt: «Dersom du følger du trenger noe...» 

På samme side

«Husk at du er her fordi du liker Fiken, og fordi Fiken liker deg,» sa Bendik (daglig leder og bestevenn) til meg – en liten time ute i min første Fiken-dag. Det virker muligens som en litt selvsagt ting å si, men det er lett å glemme akkurat dette. Og allerede etter vår første intervju-samtale, var det denne følelsen jeg satt igjen med: følelsen av at vi var på samme side. Her var det ingen spor av kryssforhøret man gjerne frykter som arbeidssøker.

Når forbindelen er god, er allting godt.

Hater regnskapsføring – elsker gode produkter!

Fiken er et regnskapsprogram, så da er det nærliggende å anta at vi har en genuin interesse for regnskapsføring. Men det er altså feil. Det har vi ikke. Dette var ett av Fikens mange særtrekk som sjarmerte meg da jeg søkte jobb her: at mine fremtidige kollegaer virket fullstendig uinteresserte i regnskapsføring. I utlysningen til stillingen min stod det faktisk: Vi hater regnskap.

Det vi derimot er lidenskapelig opptatt av, er produktet vi lager, og kundene som bruker det. Og det vi streber etter, er å lage et produkt vi kan være stolte av – et produkt som forenkler små bedrifters hverdag og regnskapsføring.

Og som alle nykommere raskt merker: Vi er ikke tallmennesker i Fiken. Vi er menneske-mennesker og produkt-mennesker. Og vi skal ikke endevende regnskapsbransjen, omstrukturere Skatteetaten eller styrte Altinn. Det vi skal, er altså å forenkle regnskapshverdagen for alle de små der ute. Det gjør vi gjennom god produktutvikling. Og gjennom å ha det gøy på jobb.

Søtt, salt og syrlig – og gaffateip.

Så gøy, så enkelt: Å gjøre Fiken enda enklere er gøy

Jeg skal innrømme at jeg hadde temmelig begrenset erfaring med å ha det gøy på jobb før jeg begynte i Fiken. Arbeid pleide å være et sett med overkommelige-men-ikke-spesielt-inspirerende oppgaver som skulle løses på et bestemt sted, mellom to klokkeslett. Nå kan jeg jobbe når jeg vil, fra hvor jeg vil, men jeg velger å dra på kontoret hver dag, til samme tid – fordi jeg har lyst.

100%

Hva er felles for ukene og månedene så langt? At vi som samlet tropp bruker vår samlede energi og entusiasme til gjøre Fiken enda bedre – til kundenes beste. Det er gøy. Og når det er gøy, så blir det bra.

I løpet av min første tid i Fiken, er jeg mange ganger blitt spurt om hvordan det går i nyjobben. Sannheten er, som du sikkert har skjønt, at det går, og har gått, veldig bra. Etter å ha svart akkurat dét, legger jeg til: «Jeg kan ikke se for meg å arbeide noe annet sted.» Jeg er fullstendig klar over at dette høres ut som en overdrivelse, og rosemaling av ypperste merket, men det er en uttalelse jeg står 100% for.

Har du et verdenskart, har du et Fiken-tre, så har du (nesten) alt du trenger for å leve.

Fremgangsmåte på dag én: Vi hopper i det!

Så hva kan du vente deg som nyFiken? Vi går rett på – etter litt introduksjon og omvisning. Mitt domene er tekst, og mitt første innlegg var ute på Facebook på min første arbeidsdag. Er du utvikler, så skal du få kode ut i produksjon - på dag én. Vi holder møtevirksomheten på et minimum og kjerne-aktiviteten hellig: Som utvikler er det koding du skal bruke tiden din på.

Og vet du hva? Så tar vi det derfra. Etter dag én, kommer dag to; etter uke tre, kommer den første måneden. Og før du vet ordet av det har vi vært på Workation; du kjenner til den mystiske dugnadskomiteen, og du vet med sikkerhet at regnskap alltid kan bli enklere. Enkelt – enklere – Fiken! Velkommen skal du være.

Grønt så langt øyet kan se!
Author image

Om Espen Stokke

Historieforteller.
Du abonnerer nå på Regnskap – helt enkelt. Tanker og tips rundt enkelt regnskap rett i innboksen din!