Superenkelt regnskap for små bedrifter

Nytt i Fiken: Juni 2021

Det er juni og Fiken har mange sommernyheter å by på!

Denne gangen har vi hatt fokus på å rette og forbedre mange små ting i Fiken – med troen på at dette til sammen utgjør en stor forskjell i regnskapet og hverdagen din. Vi kaller dette en Quick Win Bonanza, og mange av innspillene kommer fra dere, brukerne våre (blant annet via vårt offentlige Roadmap).

Tusen takk til alle som har bidratt! Dette er noe vi gjør jevnlig, og vi tar gjerne imot flere innspill til mulige forbedringer og oppdateringer.

Resultatet denne gangen ble over 50 store og små nyheter. Her gir vi deg noen av høydepunktene.

Innhold blir injisert her. Denne skal ikke vises.

Enklere mva: Merverdiavgift er evigaktuelt

Skjermbilde fra Fiken som viser ny oppsummering av mva-informasjon
Ny mva-oppsummering gir deg bedre oversikt og kontroll.

Derfor prøver vi alltid å gjøre den enklere for deg. Én av måtene vi har gjort det på nå, er rett og slett ved å gi deg en ny (uthevet) oppsummering av mva-meldingen din inne på oversikten.

Her ser du hvilken termin det gjelder, hvor mye du er skyldig/har betalt, når du eventuelt har betalt og når fristen er (og om den er passert).

I tillegg til dette har vi også to andre nyttige mva-nyheter:

 • Registrere purregebyr/renter samtidig som du betaler mva. Dersom du betaler mva for sent, kan det være at du også må betale renter og eventuelle gebyr. Tidligere måtte du gjøre dette som en fri postering, men nå kan du enkelt registrere dette som en del av det å gjøre selve mva-betalingen.
 • Egen veiviser dersom mva-melding registreres som Oppgjort på andre måter. Det er en del tilfeller der du ikke skal registrere betaling på en mva-oppgave selv om du er registrert med et skyldig beløp i Fiken. Det er da mulig å registrere denne som Oppgjort på andre måter. Dersom du gjør det, får du nå opp en egen veiviser med forklaringer og veiledning.

Enklere lønn: Raske utbetalinger og bedre oversikt

Skjermbilde fra Fiken som viser nye filtreringsmuligheter i lønnsoversikten
Lønn, feriepenger og arbeidsgiveravgift gjort enda enklere.

Lønnsoversikten er en rapport der du kan få oversikt over selskapets totale utgifter til lønn. Her har det nå blitt mange flere filtreringsvalg: Du har mulighet til å avgrense basert på ansatt og lønnstype, og en kombinasjon av disse, i tillegg til regnskapsår og periode.

I tillegg til dette har vi gjort lønn og lønnskjøring enklere ved at:

 • Du kan sette betaling av skatt/arbeidsgiveravgift som oppgjort manuelt. Dette fordi du noen ganger betaler på en litt annen måte enn vanlig. Dette støtter vi nå, og du legger inn en kommentar som forklarer grunnen til at den er oppgjort manuelt.
 • Du kan endre arbeidsgiveravgift på én enkelt lønning. Dette henger sammen med de nye reglene som sier at det er stedet der den ansatte jobber som bestemmer satsen for arbeidsgiveravgift – ikke stedet der virksomheten holder til.
 • Du har fått bedre oversikt over feriepengene til dine ansatte. I lønnsutbetalingen er det en knapp for å betale ut feriepenger. Du får her opp en boks der du huker av hvilke ansatte du skal betale ut til. Tidligere stod det ikke beløp her; nå står beløpet ved siden av hver enkelt ansatt. Denne forbedringen gjør det også enklere å huske på å utbetale til alle (særlig ansatte som har sluttet).

Mange forbedringer små hjelper deg her og nå

I Fiken er vi hellig overbevist om alle advarslene og påminnelsene vi gir deg, sammen med alle de små oppdateringene og forbedringene, i sum er like viktig for regnskapet og hverdagen din som de store funksjonene og oppgavene.

Her er en håndfull slike oljedråper som gjør regnskapet ditt litt mer knirkefritt:

Skjermbilde som viser første steg i en veileder for registrering av forskuddsskatt
Vi viser vei og gjør skatt enklere for deg.
 • Skatt: Vi har forbedret håndteringen av forskuddsskatt som kommer på EHF for AS. Det er nå laget en egen veiviser her. Denne spør deg blant annet om du har betalt eller skal betale, og hjelper deg videre. Mange brukere er forvirret med hensyn til skatt – så her har vi sett vårt snitt til å hjelpe og forenkle.
 • Sikkerhetsoppdateringer: Du får nå e-poster fra oss med bekreftelse av en del sikkerhetsrelaterte hendelser, som for eksempel at noen av foretaksinnstilingene er blitt forandret, passord endret, eller en integrasjon aktivert.
 • Kontovalg: Du kan nå velge å filtrere slik at du kun ser kontoene du har markert som favoritter under Foretak -> Bankkonto.
 • Fakturering: Når du sender ut en faktura gir vi deg nå en lenke til webfakturaen din kunde får (altså nettsiden vedkommende får opp med betalingsinformasjonen på).
 • Eksport av prosjektregnskap: Du kan nå gjøre en egen eksport av et valgt prosjektregnskap. Nyttig hvis noen skal gjennomgå regnskapet ditt, eller du må dokumentere et prosjekt og hva pengene er brukt til.
 • Årsregnskap: Dersom du ikke har regnskapsført lønn i løpet av året krysses det nå automatisk av for at det ikke er gitt ytelser til daglig leder/ledende personer (mange klikk spart).
 • Enda bedre support: Du har nå mulighet til å gi oss flere skjermbilder om du lurer på noe og bruker funksjonen «Spør Fiken» inne i programmet.

Til slutt: Vi gir deg en advarsel ved innlogging dersom du bruker en gammel/utdatert nettleser. Hvorfor? Fordi et oppdatert regnskap trives best i en oppdatert browser.

Lurer du på noe? Nysgjerrig på mer?

På vårt veikart på Trello kan du se stort og smått av det vi jobber med, og hva som kommer. Kom gjerne med innspill til nye funksjoner og forbedringer!

Er det noe du lurer på om disse nyhetene, eller hva som helst annet i Fiken: Send oss en e-post på kontakt@fiken.no.

Legg gjerne inn e-postadressen din i skjemaet nedenfor her, så sender vi deg en e-post neste gang vi har sluppet ny funksjonalitet.

Vanlige spørsmål

Er det for tidlig å gjøre opp regnskapet for sommeren?

Absolutt – alt for tidlig! Regnskapsloven er tydelig når det kommer til sommer(n)ytelser: «Små foretak kan ikke fravike det grunnleggende prinsippet som sier at gleder må oppleves før de kan bokføres og senere realiseres som ett eller flere gode minner. Disse kan derimot, i visse tilfeller, balanseres mot regn og plutselige restriksjoner fra ledelsen i AS Norge.»

Skrevet av

Bendik Gill Bakken
Author image

Medgründer og daglig leder i Fiken. Liker enkle ting som entrepenørskap og regnskap.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter