Superenkelt regnskap for små bedrifter

Enkeltpersonforetak i korona-tider

De minste enkeltpersonforetakene: Vi som ikke får lån eller stipender, men trenger penger – . Hva gjør vi?

Det skrives mye om krisepakker på flere hundre milliarder, om lån og obligasjoner, om Innovasjon Norge og omfattende lovnader. Politikerne overgår hverandre med sine løfter om hvordan selskaper i nød skal hjelpes og støttes. «Men hva med meg og mitt lille selskap?» tenker du, kanskje.

Det gjør vi også – både når det gjelder brukerne våre, og oss selv. Mange som jobber i Fiken har også et lite selskap ved siden av: Rune Peter har en liten nettbutikk, Anette holder hundekurs, Lisa lager brukskunst og selv hjelper jeg til med konas lille cateringselskap. Vi har alle havnet i en ny hverdag nå – sammen med dere der ute.

Som oss har du muligens lyst til å si til Jan Tore Sanner: «Jeg trenger å få inntektene opp, og utgiftene ned. Og jeg trenger å gjøre det !» Så la oss sammen se på hvordan vi kan gjøre den nye hverdagen litt bedre.

Støtteordning, kompensasjonsordning, statsstøtte, koronastøtte: Kjært barn har mange navn.

Hvordan få opp inntektene

Her er det ikke lett i skrivende stund, men det finnes noen muligheter.

Kontantstøtte for selskaper:

  • Stortinget har vedtatt at firmaer som har hatt en nedgang på minimum 20% i omsetningen i mars skal få dekket en andel av de faste kostnadene, kostnader de ikke kommer seg unna (som husleie, regnskap og forsikring).
  • For selskaper som er pålagt å stenge blir andelen opp mot 90%. For andre selskaper så er det dessverre en betydelig egenandel slik at det blir lite igjen til de aller minste foretakene.
  • Les mer om detaljene her.
  • Du kan søke om støtte via en automatisert og (angivelig) rask prosess – direkte på nett. Støtten utbetales rett inn på konto. Ambisjon er at du skal ha mottatt pengene innen tre uker.

Dagpenger og sykepenger: For små ENK er dette like viktig som kontantstøtte. Hvordan dette beregnes og hvordan søke?

  • De første seksten dagene får du ingen støtte. Fra dag sytten får du – i de fleste tilfeller – dekket 80% av overskuddet ditt, opp til ca. 600.000 kr.
  • Overskuddet vil basere seg på innrapportert inntekt på selvangivelsen for de tre siste årene (det er ikke sagt noe om hvordan dette beregnes dersom selskapet ditt ikke har eksistert i tre år). Du finner disse tallene i Fiken under Oversikt -> Resultatregnskap for hvert av årene.
  • Detaljene om hvordan det søkes har ikke NAV på plass ennå (vi oppdaterer her når NAV har dette klart). Pengene du eventuelt får her kan du bruke helt fritt.
  • Du kan nå også søke om forskudd på dagpenger. Søknaden er veldig enkel, blir umiddelbart innvilget og betales ut i løpet av få dager.

Kan du endre hvordan du driver foretaket ditt?

  • Noen selskaper er pålagt å stenge. Om du f.eks. er frisør eller massør har du dessverre ikke noe valg – du holde stengt. Men for mange andre selskaper er det fortsatt mulig å drive virksomhet, men kanskje på en litt annen måte? Her kjenner du ditt eget selskap bedre enn noen andre. Prøv å tenke kreativt og se muligheter – både fra ditt eget og en (engstelig) kundes perspektiv.
  • Kanskje kan du rett og slett kan sende en epost til kundene og spørre om de har noen ideer eller innspill? Få i gang en dialog?
  • Gå til OversiktGrafer i Fiken og ta en titt på topp 10 kunder og produkter. Er det noen av kundene her som kunne vært interessert i hjemlevering i stedet for å komme til deg? Er det noen av produktene du kan levere på en annen måte enn før – over nettet?
Oversikt og innsikt i Fiken.

Få ned utgiftene

Noen utgifter er vanskelige å komme unna. Andre – umulige. Men enkelte kan du faktisk redusere. Gå til OversiktGrafer og se på Topp 10 leverandører. Er det noen her du kan redusere framover? Noen tjenester du kan sette på pause, eller kutte helt inntil videre?

Husleie:

  • Her er det viktig med god kommunikasjon. Mange utleiere har forståelse for at det er vanskelige tider. Men ingen liker at betaling bare uteblir. Ta kontakt med utleier. Forklar hvordan situasjonen har påvirket selskapet ditt. Kanskje dere kan bli enige om en omsetningbasert husleie. I stedet for de faste 7 000 kr. i måneden kan du tilby 20% eller 30% av omsetningen din?

Forsikring:

  • Send en epost til forsikringselskapet ditt. Forklar at driften din er redusert. Kanskje de da kan redusere kostnaden?

Regnskap:

  • Kutt ut regnskapsfører: Gjør jobben selv i Fiken 😉
  • Har du mye tid og få oppdrag, kan du benytte anledningen til å lese hjelpeartikler, delta på gratis webinar og opparbeide deg enda bedre forståelse om hvordan regnskap fungerer. Kanskje kan du benytte anledningen til å få levert selvangivelsen i god tid før fristen? Jeg har gjort det for konas lille AS, og det er unektelig en god følelse å være ferdig med det.
Tips: Gjør unna det som ligger på vent.

Varekjøp:

  • Har du varer på lageret ditt? Bruk disse først, i stedet for å kjøpe inn nye varer.

Utsette betaling på utgiftene dine?

  • Spør leverandøren din om betalingsutsettelse, del-betaling, eller å sette inkassokrav på pause (vi nås på kontakt@fiken.no).
  • Flere frister for betaling til Skatteetaten har blitt utsatt (blant annet mva). Vi har samlet mer informasjon om hvilke her.

Har du mulighet til å sette hele selskapet ditt på pause?

  • Kanskje du ikke har noen faste forpliktelser i det hele tatt? Du driver kanskje hjemmefra uten faste kostnader. Da kan du vurdere å ta en liten pause. Si opp de avtalene du kan, og la selskapet ligge rolig en stund. Du trenger uansett ikke å legge det ned – det ligger klart når det gir mening å ta opp tråden igjen.

Hjelp andre

Og til slutt et lite tips: Vi er alle i samme båt. Samtidig som du ber om hjelp fra leverandører, huseier og Skatteetaten, er det andre som trenger hjelp fra deg. Vurder å tilby rabatter, del-betaling, betalingsutsettelse eller å sette inkassokrav på pause. Husk at kundene dine skal være kundene dine også når dette er over. God kommunikasjon er nøkkelen.

Dette er spesielle og utfordrende tider for alle. Vi har dessverre ikke alle svarene, men jeg håper noen av disse tipsene her kan hjelpe litt på vei. Vi har samlet mer informasjon om hvordan korona-krisen kan påvirke deg her. Dersom det er noe i regnskapet vi kan hjelpe dere med, så ikke nøl med å sende en epost til kontakt@fiken.no.

Skrevet av

Kjartan Bærem
Author image

Kursansvarlig i Fiken, og daglig leder i konas lille selskap.

Superenkelt regnskap for små bedrifter

Med Fiken er det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv! Innleveringer til Skatteetaten og Altinn er gjort på et blunk, og vi passer på at regnskapet blir riktig.

Prøv Fiken gratis

Allerede registrert? Logg inn

Superenkelt regnskap for små bedrifter